Restoranid on huvitatud koostööst väiketootjatega

FoodArt projekti veebruari infokirjas selgitab Eesti Peakokkade Ühenduse president Indrek Kivisalu, kuidas restoranid ja väiketootjad saaksid arendada koostööd.

Kivisalu hinnangul on toiduga tegelevate väiketootjate põhiprobleemiks Veterinaar- ja Toiduametiga kemplemine ning tema arvates on Eestis siinkohal vint üle keeratud. „Kui rääkida selle ametkonna kõrgemate ametnikega, siis kõik nad rõhutavad, et pole midagi hullu ja kõik on läbirääkimise küsimus, kuid suheldes inspektoritega on näha, et kõik enam nii lihtne pole,“ ütles Kivisalu. Peakokk lisas: „Maailmas ringikäinuna võin aga väita, et väiketootjate juures on ainulaadsus just see, mis müüb. Mingi kontroll peab loomulikult olema, kuid kui see hakkab pärssima väiketootjate elu, siis on midagi viltu.“

Kivisalu ütles intervjuus, et restoranide huvi koostööks väiketootjatega on ainuüksi seetõttu suur, et kõike oma köögis valmistada ei ole mõistlik. Samas hindas Kivisalu kõrgelt ka väiketootjate kogemusi, mis võimaldab teatud tooteid kokkadest paremini valmistada. „Kokkuvõtvalt võib öelda, et need, kes üritavad kõike ise teha, ei pruugi jõuda seda kõike teha väga korralikult ja kvaliteetselt, mistõttu restoranidel on huvi autentseid tooteid sisse osta. Väiketootjatele oleks see samas hea võimalus, sest üldjuhul ei suuda nad tagada poodide nõutud suurt tarnemahtu, kuid restoranid on palju väiksemad,“ kinnitas Kivisalu.

Kivisalu rõhutas, et väiketootjad peavad restoranidele tarnimisel arvestama viie märksõnaga: kvaliteet, logistika, tarnekindlus, paindlikkus ja hind. „On enesestmõistetav, et kvaliteedis järeleandmisi ei tehta ja samuti on restorani seisukohalt oluline, et ta saaks toote mugavalt kätte. Paindlikkus tähendab seda, et paljud peakokad ei tea ju ette, kui palju tuleb näiteks eeloleval nädalal külastajaid, seega tuleks valmis olla selleks, et ühe tarnekorra asemel nädalas tuleb teha kaks või vastupidi. Ja loomulikult peab olema vastuvõetav hind, sest restoran peab suutma toote ka oma kliendile maha müüa,“ selgitas Eesti Peakokkade Ühenduse president.

FoodArt projekti rahastatakse Eesti-Läti programmist. Projekti partneriteks Eestist on Põlvamaa Arenduskeskus ja Eesti Maaülikool.

Eelmine luguEesti Leivaliidu presidendina jätkab Uno Kaldmäe
Järgmine luguEnn Kunila valiti kolmandat korda Toiduliidu volikogu esimeheks