Toiduohutus algab kestlikust toimimisest

Foto: shutterstock.com

Rahvusvahelisel Toiduohutuse päeval 7. juunil korraldas Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda Toiduohutuse konverentsi. „Kui varasematel aastatel kutsuti toiduahela osalisi koostööle, siis tänavu on tähelepanu kestlikel toidusüsteemidel,“ kommenteeris koja toiduvaldkonna juht Meeli Lindsaar teemade valikut.

Toidusüsteemidel on mitmeid tasandeid – need võivad hõlmata nii toidutootmist ja looduskeskkonna elurikkust kohalikul tasandil ja ka riiklike või globaalseid vaateid kestlikule toidutootmisele ja  tervislikele tarbijaharjumuste edendamisele.

„Tähtis on, et kestlike toidusüsteeme arendades seaksime endale pikaajalisi eesmärke, mitte ei rahulduks lühiajaliste võitudega,“ toonitas Meeli Lindsaar. „Aina enam tuleb tähelepanu pöörata elurikkuse säilitamisele ja looduskeskkonna koormusele ning viljeleda toidutootmise viise, mis on keskkonda säästvamad kuid samas tagavad rikkaliku ja tervisliku toidulaua,“ selgitas ta.

Eestimaa Looduse Fondi põllumajandus- ja keskkonnaekspert Aleksei Lotman ütles, et aina enam on põhjust rääkida säästlikust põllumajandusest, mis saastaks vähem keskkonda ja kasutaks elurikkust säästvalt. „Tihtipeale küsivad inimesed, kas ökoloogiline jätkusuutlikkus halvendab toidujulgeolekut? Arvan siiski, et toidujulgeolek ja keskkonnahoid ei ole vastuolus. Pigem on põllumajandusega seotud märkimisväärne elurikkus, mis panustab toidujulgeolekusse mitmel viisil, tagades sealhulgas tolmeldamise ja loodusliku kahjuritõrje,“ kinnitas Lotman. „Viimaste aastate kriisid on näidanud, et toidujulgeolek on tagatud, kui sõltume vähem kaugelt pärit sisenditest nagu väetis, kütus, sööt ja seeme. Tasub meeles pidada, et ka ekspordisõltuvus võib olla julgeolekurisk,“ meenutas ta.

Toiduohutuse konverentsil esinev Iirimaa kestlike toidusüsteemide juht David Butler on seda meelt, et valitsusasutuste igakülgne toetus aitab edendada põllumajandustootjate keskkonnateadlikku toimimist ja samaaegselt arendada toidutootjate ekspordivõimekust. Tema sõnul on Iirimaal ette näidata tohutu edulugu: 90% toidusaadustest eksporditakse ja viimase kümne aastaga on põllumajandussektor kasvanud 51%.

Teemade rohke konverentsipäeva lõpetab vestlusring kestlikest toidusüsteemidest, milles osalevad Maaeluministeeriumi toiduohutuse osakonnajuhataja asetäitja Anneli Tuvike; EPKK töötleva tööstusgrupi esinaine ja Mätiku Talumeierei juhatuse liige Mirjam Pikkmets ning BioCC teadur Liis Lutter.

  1. juunil toimuv EPKK Toiduohutuse konverents on nähtav SIIT.

EPKK on suurim katusorganisatsioon, mis ühendab põllumajandus-, toidusektori ja maaeluettevõtjaid, lisaks kuuluvad koja liikmeskonda erametsaomanikud ja jahimeeste allorganisatsioonid. Kokku on kojas pea 20 000 liiget.

Eelmine luguVaata, millised uued tooted said külge Pääsukesemärgi
Järgmine luguPõllumajandussektor tänab Eesti Panka talurahva tunnustamise eest