FAO toiduhinna indeks püsis märtsis stabiilne

Maailma Põllumajandus- ja Toiduorganisatsioon FAO avaldas aprilli alguses ülevaate maailma toiduainete hinnamuutustest märtsis. FAO toiduhinna indeks mõõdab igakuiseid toidukaupade hinnamuutusi (põhineb viiel kaubagrupil). Võrdlustasemeks on 2002-2004. aasta keskmine tase (erinevate kaubagruppide ekspordiosakaalude alusel).

Toiduhinna indeks kasvas märtsis kuuga 1 punkti võrra 216 punkti tasemele. Indeksi kujunemist mõjutas õli hinna tõus, mis kompenseeris piimahinna langust. Teravilja-, suhkru- ja lihahinnad jäid võrreldes veebruariga praktiliselt muutumatuks.

toiduhinnaindeks.jpg

……

Teraviljahinna indeks tõusis võrreldes veebruariga vaid ühe punkti võrra 227 punkti tasemele. Maisi hinnad natuke tõusid, kuid nisu hind muutus piisava pakkumise tõttu vähe. Pärast mitmekuulist langust taastus mõningal määral riisi hind, mida toetasid Hiina ja Nigeeria suured ostud.

Õlihinna indeks kasvas võrreldes veebruariga 2,5% võrra 245 punkti tasemele. Hinnatõusu soodustas 2011/12 tagasihoidlik saagiprognoos – palmiõli tootmise tagasihoidlik kasv, piiratud kogus sojaõli ja vähenev rapsitoodang.

Lihahinna indeks praktiliselt ei muutunud ja püsis 178 punkti tasemel. Veiseliha hinnad püsivad kõrgel, sea- ja lambaliha hinnad muutusid vähe. Vähenenud nõudluse ja küllaldase pakkumise tõttu langesid linnuliha hinnad. Selle aasta esimeses kvartalis olid liha hinnad keskmiselt 3,5% mullusest kõrgemad.

Piimatoodete hinnaindeks langes kuuga 5 punkti (ehk 2,5%) võrra 197 punkti tasemele. Tegemist on madalaima tasemega alates 2010. aasta augustist. Märtsis oli kõikide piimatoodete, eriti aga või, lõssipulbri ja kaseiini puhul olukord kesine. Piimatoodete hinnad saavutasid maksimaalse taseme 2011. aasta märtsis ja on olnud sellest ajast peale langevas trendis. Hinna langust põhustab suurenenud pakkumine Okeaanias, Euroopas ja Põhja-Ameerikas. Kokkuvõttes olid piimatoodete hinnad esimeses kvartalis 12% madalamad kui aasta varem.

Suhkruhinna indeks püsis märtsis kuuvõrdluses muutumatuna 342 punkti tasemel, kuid võrreldes 2011. aasta märtsiga on suhkru hinnatase kasvanud 30 punkti ehk 8%.

Allikas: FAO

Eelmine luguEnn Kunila valiti kolmandat korda Toiduliidu volikogu esimeheks
Järgmine luguTootjarühmade loomise ja arendamise toetus tulundusühistutele