Kas 2050. aasta eestlane sööb rakupeekonit või rukkileiba? EPKK Ärifoorum Viimsi Artiumis tõi tuleviku toidulaua lavale

Eile, 10 juunil toimus Viimsi Artiumis Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja (EPKK) korraldatud Ärifoorum 2025: eestlase toidulaud 2050, mida oli võimalik jälgida ka veebis. Konverents keskendus küsimusele, milline võiks välja näha eestlaste toidulaud 25 aasta pärast: kas see on jätkusuutlik, kättesaadav ja vastav meie väärtustele ning toitumisharjumustele?

Toidulaud ei ole pelgalt taldrik täis toitu – see peegeldab meie kultuuri, valikuid ja tulevikku. Foorumil arutati, milliseid suundi võtavad meie toidu-eelistused, tootmisviisid ning kuidas muuta kodumaine toit kättesaadavaks kogu ühiskonnale. Ettekanded olid tempokad ja sisukad, avades teemat läbi erinevate vaatenurkade.

Foorumipäev algas moderaator Marko Pomerantsi avasõnadega, millele järgnes tervituskõne Sivar Irvalilt, EPKK nõukogu esimehelt, ning videotervitus peaminister Kristen Michalilt. Esimese osa ettekannetes astusid üles mitmed silmapaistvad esinejad: Adele Hirmo, Tallinna Reaalkooli õpilane, tutvustas tuleviku koolisööklat; Uku Vainik, Tartu Ülikooli käitumisgeneetika professor, rääkis sellest, millist toitu vajab meie aju. Kirjanik ja teleprodutsent Susan Luitsalu arutles loomse ja taimse piima tuleviku üle ning olümpiavõitja Gerd Kanter tõi esile küsimuse, kas õnneliku kana muna või mustikalörr aitab meid ka 2050. aastal.

Päeva keskel ergutas osalejaid virgutusvõimlemine, mida viis läbi Martin Kõrv, muusikaliseks saatjaks Antti Kammiste. Seejärel kõneles Kristi Saare Eesti toidu hinnast ja selle mõjust tarbijatele, Rein Sikk käsitles toidukultuuri ja traditsioonide põimumist, ning Olavi Lepp, Swedbank Eesti juht, sidus toiduteema majanduse ja investeeringutega.

Peale lõunapausi jätkus päev taas moderaator Marko Pomerantsi juhtimisel. Reigo Tamm, ooperilaulja, tõi kultuuri ja toidu seosed foorumipubliku ette. Linnar Viik, IT-visionär ja PoCo popkunstimuuuseumi omanik, rääkis toidutehnoloogia arengust rukkileivast kuni rakupeekonini.

Päeva lõpetas sisukas paneelarutelu „Eestlaste toidulaud 2050?“, kus osalesid Margo Klaasmägi (Aasta Põllumees 2024), Silver Kaur (Maag Food OÜ juhatuse esimees) ja Mirjam Pikkmets (Eesti Lamba- ja Kitsekasvatajate Liidu tegevjuht). Arutelu juhtis Hindrek Riikoja, Maalehe peatoimetaja. Foorumi võttis kokku ja lõpetas taas moderaator Marko Pomerants.

Järelvaatamine on kättesaadav siit:
https://www.youtube.com/live/Z36RSPdEG0E

Täieliku päevakava leiab EPKK kodulehelt:
https://epkk.ee/arifoorum2025/

Sündmuse peasponsorid: Maaelu Edendamise Sihtasutus ja Eesti Tõuloomakasvatajate Ühistu

Galerii: Kalev Lilleorg

Eelmine luguValiti uus EPKK nõukogu – fookuses põllumajanduse konkurentsivõime ja toidujulgeolek
Järgmine luguSivar Irval jätkab Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja nõukogu esimehena