Täna Vabaõhumuuseumis toimunud Kartuliakadeemias said külastajad kümne kartulisordi seast välja valida oma lemmiku. Pea 500 inimest avaldasid oma arvamust ning võitjaks tuli ülekaaluka enamusega Jõgeva Sordiaretuse Instituudi aretatud sort “Ando”. Külastajad hindasid maitsmistestil lisaks Andole kõrgelt ka sorte Piret, Anti ja Red Lady.
Sordiaretuse Instituudi teaduri Aide Tsahkna kinnitusel, on “Ando” suhteliselt kõrge kuivaine sisaldusega sort, mis sobib suurepäraselt pudru valmistamiseks, aga ka keedukartuliks. Eesti Kulinaaria Instituudi akadeemik Angelica Udeküll pakkus vabaõhumuuseumis “Andost” valmistatud kartuli-sarapuupähkli plaadikooki. Tsahkna sõnul on “Ando” hiline ja lehemädanikukindel sort, mis sobib hästi mahetootmiseks. “Ando” on hinnatud rahvakartul, mis on levinud paljudes kodumajapidamistes.
Kulinaaria Instituudi, Põllumajandus-Kaubanduskoja ja Põllumajandusministeeriumi koostöös korraldatud Kartuliakadeemia vastu oli huvi väga suur. Kokku sõid külastajad ära üle 300 kg kartulit. Kartuliakadeemias tutvustati kokku 22 erinevat kartulisorti, neli Eesti tippkokka valmistasid Dimitri Demjanovi eestvedamisel erinevaid kartuliroogasid – kooke, suppe, salateid, vormiroogasid, muffineid, küpsiseid, terriini, püreesid jm. Kartuliretsepte jagasid Angelica Udeküll, Inga Paenurm, Ants Uustalu ja Rene Uusmees. Ettekannetega esinesid kartuliteadlased. Kartulit sai ka koju kaasa osta ning samuti oli võimalik sõlmida kokkuleppeid talvekartuli varumiseks.
Eesti Kulinaaria Instituudi juhi Dimitri Demjanovi sõnul oli külastajate huvi kartuli vastu väga suur. „Ettevõtmise suureks kasuks on see, et Kartuliakadeemia raames said kokku sordiaretajad, põllumehed, kokad ja tarbijad. Kvaliteetne Eesti tooraine on iga hea toidu alus. Pärast tänast oleme kõik targemad.“
EPKK juhataja Roomet Sõrmuse sõnul on edaspidine koostöö Eesti põllumeeste ja kokkade vahel väga vajalik, et üheskoos arendada Eesti kööki, üles leida parimad maitsed ja tõsta toodete kvaliteeti.
Kartuliakadeemia korraldamine näitas, et kartul on jätkuvalt Eesti rahva põhitoiduaine, mille tutvustamine on vajalik. Igal aastal lisandub sordilehele uusi sorte.