Tagasi juurte juurde läbi maitsete – Liivimaa toidutee

Allikas: Reve Lambur, maaeluvõrgustik

  1. juuni 2018. a

Eelmisel aasta sai alguse rahvusvaheline projekt – Liivimaa maitsed (Livonian Culinary Route). Projekti peamiseks eesmärgiks on Liivimaa toidupärimusel põhineva turismitoote loomine ja turundamine, tegevused toimuvad endise Liivimaa territooriumi. Seega on projekti kaasatud Põhja-Läti ja Lõuna- ja Lääne-Eesti. Projekti rahastatakse Eesti-Läti piiriülesest programmist ning Eestist osalevad projektis MTÜ Eesti Maaturism, Valgamaa Arenguagentuur, Tartumaa Turism ja Jõgevamaa Arendus- ja Ettevõtluskeskus. Projekti juhtpartner on Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda.                

Haapsalus toimunud juhtrühma  koosolekul anti ülevaade projekti seisust: liikmelisus ning tegevused. Praeguseks on Liivimaa maitsed võrgustikuga liitunud 321 liiget, mida on oluliselt rohkem, kui algselt loodeti (ootus oli 250 liiget). On olemas ka eraldi allvõrgustik „Taste HansEATica“, kuhu kuulub 81 liiget. Eestist on liikmeid 143 ning Lätist 178.

Projekti raames on üheks oluliseks tegevusvaldkonnaks liikmete suutlikkuse tõstmine. Selleks on korraldatud kuus piirkondlikku seminari, kolm Eesti-Läti ühisseminari, kaks toidu töötuba ning kaks õppereisi. Sarnased tegevused jätkuvad ka sellel ja järgmisel aastal. Seminaride teemadeks on olnud: talutoidu turundamine, Liivimaa toidu ajalugu, kuidas korraldada toiduüritusi.

Projekt on jõudnud sellisesse järku, et algamas on tihedamad konsultatsioonid ettevõtjate ja ettevõtjate gruppidega, et anda neile nõu erinevatel toidu tootmise ja pakkumisega seotud teemadel.

Tõdeti, et hetkel on Eesti toidutootjal üheaegselt nii head kui ka keerulised ajad, kuna väga palju on erinevate võrgustike, projektide jm raames osaleda põnevatel koolitustel ja seminaridel, kuid samal ajal tuleb ettevõtjal leida selleks oma tiheda töögraafiku seest aega.

Teine oluline projekti tegevus on võrgustiku nähtavaks muutmine – detsembriks valmib trükis koos kaardi ja infoga ettevõtete kohta, piirkondlikud infolehed, osaletakse erinevatel toidufestivalidel ning 2019.a jaanuaris Grüne Wochel Berliinis.

Juhtrühmas arutati, et:

tuleb rõhutada, et Põhja-Läti ja Lõuna-Eesti toit on sarnased tänu Liivimaale

Liivimaa maitsetel võiks olla oma FB lehekülg,

võiks kaasata blogijaid, kes Liivimaa toidu teemat saaksid turundada

kas peaks jagama ettevõtjatele kleepse, et nad neid oma ettevõtte uksel saaksid kasutada.

igal Liivimaa maitsed võrgustikuga liitunud toidupakkujal peaks olema menüüs vähemalt üks Liivimaaga seotud toit.

Igal juhul on väga tervitatav, et kohaliku toidu temaatika jätkuvalt kõneainet pakub ning on tegijaid, kes seda valdkonda arendavad. Kuigi meil on palju erinevaid võrgustikke ja projekte, siis kindlasti on igaüks neist väga vajalik ning mis kõige tähtsam – edendab koostööd ning koostöös jõuame kaugemale!

https://flavoursoflivonia.com/

https://www.maainfo.ee/index.php?article_id=6774&page=3265&action=article&

Eelmine luguLiivimaa ja tema ajaloohõnguga maitsed
Järgmine luguKohaliku toidu võrgustik ajaloolisel Liivimaa territooriumil