Presidendile viidi uudseleiba

Eelmise aasta meenutus traditsioonilisest uudseleiva viimisest President Alar Karisele. (Fotol vasakult paremale) ELL juhatuse liige ja OÜ Vilmix juhataja Inga Rahnu, ELL juhatuse liige ja OÜ Pagaripoisid juhataja Meelis Pärn, Vabariigi President, ELL president ja AS Lõuna Pagarid nõukogu esimees Uno Kaldmäe.

Veerandsada aastat täitub Leivaliidu algatusest korraldada igasügist leivanädalat. Selle raames  viidi 3. oktoobril tänavusest rukkisaagist küpsetatud uudseleiba Eesti Vabariigi president Alar Karisele. Leiva küpsetas AS Lõuna Pagarid.

Eesti Leivaliidu president ja Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja nõukogu liige Uno Kaldmäe ütles iga-aastast traditsiooni kommenteerides, et on au ja suur rõõm leiba presidendile üle anda ning sellist tava elus hoida. „Juba 25. aastat korraldame projekti “Rukkileib meie laual” raames iga sügist leivanädalat. Eile, 2. oktoobril alanud leivanädalale lisab piduliku noodi sümboolse rukkileiva viimine presidendilossi,“ rääkis Kaldmäe.

Leiva andsid presidendile üle Leivaliidu liikmed: Uno Kaldmäe AS Lõuna Pagarid nõukogu liige ja ELL juhatuse esimees; Meelis Pärn OÜ Pagaripoisid juhataja ja ELL juhatuse liige Jaanus Peri OÜ Rõngu Pagar juhataja.

„Oleme leivanädala ellu kutsunud seetõttu, et soovime anda tarbijatele rohkem infot rukkileiva kasulikkusest ning kujundada ja väärtustada leiva osa eestlaste kultuuritraditsioonides,“ lausus Kaldmäe. „Tasub meeles pidada, et iga­­päevane rukkileib on tervisliku söömise tähtis osa, kuna varustab meid väärtuslike liitsüsivesikute, kiudainete ja vitamiinidega,“ osutas ta.

Kaldmäe ütles, et kui vaadata suuremat pilti, siis leivanädal aitab tutvustada ja säilitada eestlaste kultuurile omaseid toitumisviise. „Soovime suurendada rukkileiva ja leivatoodete tarbimist, mis polegi nii väheoluline aspekt, kui vaadata leivatoodete tarbimise kõverat.“ Ta lisas, et leivanädalal korraldatakse lahtiste uste päevi pagaritööstustes, toimuvad temaatilised näitused koolides ja muuseumides, korraldatakse laste joonistuste ja luuletuste võistlusi ning muid üritusi koolides.

Hea teada

  • Rukkileib pakub sööjale: asendamatuid rasvhappeid; rohkesti kiudaineid; palju tervistavaid fütotoitaineid; asendamatuid aminohappeid; magneesiumi, seleeni, tsinki, rauda ja kaaliumi ning B-rühma vitamiine väga soodsas looduslikus proportsioonis.
  • Vaid 3 viilu leiba ehk 100 grammi täidab E-vitamiini, B-rühma vitamiinide, raua ja kaaliumi vajadusest ligikaudu 15%, magneesiumi- ja tsingivajadusest ligikaudu kolmandiku, kiudainete vajadusest umbes 40%.
  • Seega on rukkileib väga oluline nii tervisliku soolemikrofloora kujunemisel kui ka nüüdisaja ühiskonda koormavate haiguste ennetamisel ja võimalikult täisväärtusliku elu elamisel.
Eelmine luguMessifotod I Koda: toidumärgis aitab paremini silma jääda
Järgmine luguJõgevamaa toidupärlid: avastused tõusvast toidupiirkonnast