Selle aasta ekstreemsed suveilmad andsid tugeva vastulöögi lihaveiste kasvatusele. Kvaliteetsest söödast algab kõik – loomade heaolu ja tervis sõltub suuresti sellest mida me talle söögiks anname. Piima kvaliteet sõltub jällegi looma tervisest ja sellest kuidas loom ennast tunneb. Seega jälgib loomakasvataja mitmeid andureid ja andmeid, et olla pidevalt kursis farmiloomade heaolu ja tervisega.
Suvised söödaraskused panid nii mõnegi loomakasvataja vähendama oma loomade arvu karjas või loobuti hoopis loomapidamisest. Kuigi hilisemad vihmased ilmad aitasid silotaimede kasvule kaasa, oli kahju juba sündinud.
Tõuloomakasvatajate Ühistu juht Tanel-Taavi Bulitko ütles, et loomade arvukus on tublisti vähenenud ja kurvastav tõik on see, et tõuloomakasvatus ise on Eestis alles paarkümmend aastat vana. „Oleme suutnud karju suurendada ja nüüd ühel hetkel hakkame neid vähendama,“ osutas Bulitko.
Kuula „Põllult taldrikule“ saates, mida lehmad tegelikult süüa armastavad, mis tehakse haigestunud lehma piimaga ja millistest teguritest looma tervis sõltub? Saates räägivad: Kuivajõe farmi omanik Urmas Põlluaas, mahe farmipidaja Juhan Särgava ja Eesti Tõuloomakasvatajate Ühistu juht Tanel-Taavi Bulitko.
Sündmus toimub MAK 2014-2020 „Teadmussiirde pikaajaline programm põllumajanduse, toidu ja maamajanduse tegevusvaldkonnas“ raames. Rahastamisallikas: Euroopa Maaelu Põllumajandusfond (EAFRD).