Kutsume ettevõtteid taotlema pääsukese ja ristiku kvaliteedimärke

Põllumajandus – Kaubanduskoda annab välja kahte kvaliteedimärki. Tunnustatud Eesti Maitse ehk pääsukesemärk antakse kvaliteetsetele toodetele, mis on toodetud Eestis ja mille valmistamisel kasutatud põhitooraine on kodumaine. Tunnustatud Maitse ehk ristikumärki saavad taotleda kõik EL liikmesriikide toiduainetetööstused, piiranguid ei tehta ka toorme päritolu osas.

Märgid annavad tootjatele täiendava müügiargumendi ja aitavad toodet poeletil paremini eristada. Pääsukese- ja ristikumärk teevad tarbijate jaoks ostuotsuse tegemise lihtsamaks ja aitavad poeletilt-riiulilt üles leida kvaliteetse toidukauba. Mõlema märgi kasutamine võimaldab tarbijatele selgelt teada anda, et tegu on kvaliteetsete toidukaupadega, mida on hinnanud sõltumatud eksperdid. Pääsukesemärk on ka lihtne võimalus tarbijat teavitada, et toote valmistamisel on kasutatud eestimaist toorainet. Kuna Põllumajandus-Kaubanduskoda viib igal aastal läbi märke tutvustavaid teavituskampaaniaid, siis on toidutööstustel võimalik oma turunduskulusid vähendada, ühildades toote kampaaniaid märkide üldkampaaniatega. Märke tutvustatakse raadios, televisioonis, kirjutavas pressis, messidel ja näitustel. Võimalusel kaasatakse kampaania korraldamiseks riigipoolseid toetusi, mis omakorda aitab reklaamikulusid vähendada.
 
Toidukvaliteedi märkide viimase uuringu kohaselt püsib Tunnustatud Maitse ristiku- ja Tunnustatud Eesti Maitse pääsukesemärgi tuntuse tase jätkuvalt kõrgel. Kahest märgist vähemalt ühte on märganud 84 protsenti 15-74-aastastest Eestimaa elanikest. Märgistatud toidukaupu eelistab alati umbes viiendik tarbijatest, aegajalt otsustab 60% inimestest märgistatud toodete kasuks.
Sel sügisel hindab EPKK ekspertkomisjon tooteid juba 18. korda. Tänavu toimub toiduainete päritolu ja kvaliteedi hindamine 26. – 30. oktoobrini.
Hindamisele tulevad tavapärased tootegrupid:
1. lihatooted;
2. piimatooted;
3. pagaritooted ja teraviljatooted;
4. aedviljakonservid, kastmed, mittealkohoolsed joogid ja mesi;
5. kalatooted;
6. alkohoolsed joogid.
 
Ettevõtted, kes soovivad oma toodetele märke taotleda, peavad esitama avalduse ning toote füüsikalis-keemiliste ja mikrobioloogiliste laborianalüüside koopiad, pääsukesemärgi taotlemiseks ka tooraine kodumaist päritolu tõendav dokumentatsioon. Hindamisel osalemiseks vajalikud dokumendid palume esitada EPKK-le hiljemalt 16. oktoobriks k.a.
Lisainfot hindamise ja vajalike dokumentide kohta leiate meie koduleheküljelt

Kuidas märki taotleda märki taotleda. Taotlust võib täita ka paberkandjal, soovi korral saadame teile vajalikud vormid. Küsimustele vastab EPKK kvaliteedijuht Ave Kingu (tel 600 93 49, e-post: ave@epkk.ee).
Eelmine luguMarjakasvatusalase turuinformatsiooni kogumine, analüüs ja levitamine
Järgmine luguLäti peaminister huvitus RigaFoodil Eesti toidutööstustest