Eesti toit maailma ühel suuremal toidumessil Grüne Woche

21.-30. jaanuarini osaleb Eesti juba 18. korda rahvusliku stendiga Berliinis toimuval maailma ühel suuremal toidu-, põllumajanduse ja aianduse messil Rahvusvaheline Roheline Nädal (Internationale Grüne Woche). Eesti 100- ruutmeetrise stendi korraldab Põllumajandusministeeriumi tellimusel Põllumajandus-Kaubanduskoda. Eesti väljapaneku keskne teema sel aastal on meri ja kalatoidud. Eesti stend haakub hästi ka tänavuse kultuuripealinna Tallinna põhiteemaga, milleks on mereäärsed lood.

Külastajatele pakutakse juba traditsiooniliselt menukaid Tallinna vürtsikilusid. Lisaks on valikus kala mitut moodi: räimed koduses marinaadis, räimerullid küüslaugumarinaadis, vürtsikad kilufileed, marineeritud Narva silmud, soolaforell, marineeritud tursk, sprotid, heeringas sinepikastmes jm. Soovime rõhutada just Eestile omaseid kalaliike ja valmistusviise, sest sellel suurel toidufestivalil on oluline eristuda ning pakkuda Saksa ja rahvusvahelisele publikule uusi maitseid.

Lisaks kalale on külastajatele pakutavas valikus ka traditsioonilised tooted, mis on võitnud sakslaste poolehoiu ja meelitavad igal aastal tagasi püsikundesid – lepasuitsujuust, kadakajuust, põdravorst, grillvorstid, rukkileib, või, vutimunad, sinep, astelpaju marmelaad, mesi, ravimteed, kohukesed, kamajahu, maiustused, kali, õlu, viin, liköörid Vana Tallinn ja Kümmel jm.
Messi esimestel päevadel hoiavad külastajate tuju üleval muusikud eesotsas Kait Tamraga, kes esitavad Eesti rahvuslikku muusikat. Lisaks toiduainetele tutvustatakse messil Eesti maaturismi võimalusi.
Täname mittetulundusühingut Eesti Maaturism, ettevõtteid AS Eesti Pagar (leib), AS DGM Shipping (kalatooted), Ülo Pullisaare Järveotsa vutifarm (vutimunad), AS Coca Cola HBC Eesti (kali), AS Salvest (marineeritud kurgid) ja paljusid teisi Eesti toidutootjaid toetuse eest väljapaneku korraldamisel.
Messi Internationale Grüne Woche peetakse 1926. aastast alates. Tänavu kasutavad eksponendid messipinda 26 hallis (kokku 115 000 m2) ja messi külastab kümne päeva jooksul umbes 400 000 inimest. Vaata lisaks www.gruenewoche.de.
Lisainfo: EPKK juhataja Roomet Sõrmus, e-post: roomet.sormus@epkk.ee, tel +372 5205857
Eelmine luguHiiu Leht: Hiiumaa poodides müükase lahtist piima
Järgmine luguEesti toit maailma ühel suuremal toidumessil Grüne Woche