Eesti parim mahetootja on Tarvastu Saariku talu Viljandimaalt

16. septembril kuulutati Eesti Vabaõhumuuseumis leivapäeval välja Eesti parim mahetootja 2012 ja Eesti parim mahetoode 2012: parim mahetootja on Tiia ja Arvo Kleini Tarvastu Saariku talu Viljandimaalt, parim mahetoode on OÜ Kaks Meistrit kitsepiimast toorjuust soolvees.

Põllumajandusminister Helir-Valdor Seederi sõnul näitab parima mahetootja ja –toote konkurss, et puhast ja tervislikku toitu väärtustatakse aina rohkem. „Järjest enam saadakse aru, et hea tervis on liikumise kõrval seotud ka hea ja puhta toiduga. Väga hea meel on ka, et toidu tootmise ja tarbimise juures mõeldakse aina enam keskkonnasõbralikkusele,“ ütles minister Helir-Valdor Seeder.

Parima mahetootja konkursi võitja sõnul on oluline elada loodusega kooskõlas. „Minu põhimõte on, et mahetootmine ja loodusega kooskõlas elamine ongi loomulik eluviis. Soovin, et ka minu lastele ja lastelastele säiliks puhas ja mitmekesine loodus. Tahan, et ka nemad teaks, milline on rukkirääk või suitsupääsuke,“ rääkis Eesti parim mahetootja 2012 võitja Tarvastu Saariku talu perenaine Tiia Klein.

„Konkursi võitja on klassikaline mitmekesine tootmistalu, kus võrdselt hästi tullakse toime kõigi tootmissuundadega. Nii teise kui ka kolmanda koha pälvinud tootjad on aga juba teise põlve mahetalunikud, kes esmast tutvust mahetootmisega tegid oma vanemate kõrvalt. Paistab, et isu ära ei ole kadunud, hoopis vastupidi – mõeldakse tulevikule ja laienemisele,“ ütles Airi Vetemaa Eesti Mahepõllumajanduse Sihtasutusest.

„Parimate toodete puhul võib esile tuua kõrget toite- ja tarbimisväärtust ning head maitset ja tekstuuri,  esikoha tootel ka pakendit ja disaini. Leidsime, et lisaks kolmele parimale väärib ära märkimist esimene Eestimaine maheviin parima terviklahenduse ja disaini poolest,“ rääkis parimatest mahetoodetest hindamiskomisjoni tööd juhtinud Dimitri Demjanov Eesti Kulinaaria Instituudist.

Parima mahetoote valmistaja, OÜ Kaks Meistrit perenaise sõnul lähtutakse tootmisel ideaalist. „Meil on pere loodud talumeierei, lähtume ideaalist ja tahame luua parimat võimalikku toodet, millest me ka ise oleme vaimustatud. Tore, kui see läheb ka teistele korda. Konkurss on tänuväärt ettevõtmine, mis toob kokku väärikad tootjad ja tarbijad,“ ütles Eesti parima mahetoote 2012 valmistaja, OÜ Kaks Meistrit perenaine Aita Mets.

„Esimese ja teise koha tooted on jõudnud turule viimase aasta jooksul, on laia kasutusotstarbega, neid müüakse nii jaekaubanduses kui ka restoranidele. Ja meil on nüüd olemas käsitöönduslikud kitsepiimast toorjuustud, mille kvaliteet on võrreldav traditsiooniliste juusturiikide omaga,“ ütles Mahepõllumajanduse Koostöökogu esindaja Merit Mikk.

Tootjakonkursile kandideeris 9 mahetootjat üle Eesti, tootekonkursile esitati 30 toodet 14 ettevõttelt. Parima tootja ja toote valisid välja erialaspetsialistidest koosnevad hindamiskomisjonid.

Konkursid korraldas Põllumajandusministeeriumi tellimusel Eesti Mahepõllumajanduse Sihtasutus koostöös Mahepõllumajanduse Koostöökoguga. Parima mahetoote valimisel tehti koostööd Eesti Kulinaaria Instituudiga. Parimat mahetootjat ja –toodet valiti juba kolmandat korda.

Parim mahetootja 2012:

Tarvastu Saariku talu, Tiia ja Arvo Klein, Parim mahetootja 2012

Triinu Schneider, “Parim mahetootja 2012” II koht

Väikeroosu talu, Ivar Rosenberg, “Parim mahetootja 2012” III koht

Parim mahetoode 2012:

OÜ Kaks Meistrit, toode: Kitsepiimast toorjuust soolvees, Parim mahetoode 2012

Pajumäe talu, toode: Mahe koor 35%, “Parim mahetoode 2012” II koht

Anfang OÜ, toode: Mahe speltanisupüül, “Parim mahetoode 2012” III koht

OÜ Estonian Spirit, toode: Viin. Moe Mahe 1886  O,7 L 40%vol., äramärgitud toode

OÜ Bioteek.ee, toode: Napoleoni kook, külastajate lemmik

 

Eelmine luguAP 2012 Jaanus Berkmann edendab ratsasporti
Järgmine luguEesti ettevõtted Moskva rahvusvahelisel toidumessil