Eesti Kulinaaria Instituut esitles täna Nordic Hotel Forumis uut albumit “Eesti ā la carte”, mis pakub ligi 100 kodumaise tooraine kasutamise võimalust enam kui 30 peakokalt. Ühtlasi kutsutakse Eesti kokki üles liituma Uue Põhjala köögi manifestiga, mille põhimõtted võiksid sisustada ka meie köögi tuleviku ja mille toetajateks on oodatud kõik Eesti köögi kujundajad.
“Albumiga tahame juhtida nii eestlaste kui ka meie külaliste tähelepanu Põhjala köögi võludele, tutvustada meie nelja selgelt eristuvat aastaaega ja pakkuda parimat, mis leidub meie põldudel, metsades ja vetes,” tutvustas raamatut selle idee autor Dimitri Demjanov.
Album „Eesti ā la carte” sündis soovist talletada kaante vahele hoolikalt väljavalitud eestimaised maitsed ja innustada ikka ja jälle avastama kohaliku köögi eripära. “Nii raamat kui Kulinaaria Instituudi läbiviidud uuring kokkade tooraine-eelistusest viitavad sellele, et meie kokad kasutavad üha enam kohalikke toorained ja püüavad leida uusi tõlgendusviise traditsioonilistele retseptidele,” lisas Demjanov.
Puhta, värske, piirkondliku toidu tarbimise ja tootmise ning toiduturismi hoogustumiseks kutsus Dimitri Demjanov kõiki toiduga tegelevaid ettevõtteid, ühinguid ja eeskätt kokki avaldama toetust Põhjala köögi manifestile ja võtma selle põhimõtted eeskujuks ka oma igapäevases töös.
Põhjala köögi manifest on koostatud Põhjamaade tippkokkade eestvedamisel ja heaks kiidetud Põhjamaade Ministrite Nõukogu poolt 2005. aastal. Manifest kuulutab välja kümme põhilist teesi, mis aitavad arendada kulinaaria traditsioone, säilitada toidutootmise eetikat ja käivitada koostööd erinevate toiduga seotud valdkondade vahel.
“Eesti ā la carte” koostamisel osalesid järgmiste restoranide peakokad: Aed, Ammende, Balthasar, Beer House, Bonaparte, Cafč Swiss, Cafe Truffe, Egoist, Fahle, Fish & Wine, Gianni, Gloria, Kaerajaan, Komeet, Laulasmaa, Lucca, Mahedik, Maikrahv, MEKK, Monaco, Nevskij, Platz, Pühajärve Restoran, Restoran City, Ribe, Strand, Supelsaksad, Tchaikovsky, Vilde, Volga, Werner.
Albumi idee autor on Dimitri Demjanov, koostas Ene Kaasik, kujundas Atko Januson ja fotod tegi Lauri Laan. Veinisoovitused lisas Arvo Kask.