7.11.2024 konverents “Veiste aretuskonverents”

Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda, Eesti Tõuloomakasvatajate Ühistu ja Eesti Lihaveisekasvatajate Selts kutsuvad osalema: 

VEISTE ARETUSKONVERENTS 2024 

Toimumisaeg: 7. november kell 10.00-18.20 
Toimumiskoht: Wittenstein tegevusmuuseum (Tallinna tn 9/11, Paide)  

Eesti põllumajandusloomade aretus on väga pikkade traditsioonidega ning on toonud tuntuse meie tõukarjale paljudes välisriikides. Nõudlus Eestis aretatud veiste järele näitab viimastel aastatel kasvutrendi. Ka meie piimaveiste produktiivsusnäitajad on endiselt Euroopa tipptasemel. Lihaveisekasvatussektori arengus võib positiivse trendina välja tuua oluliselt kasvanud puhtatõuliste loomade arvu, mis on eduka aretustöö eelduseks.  

Tänavune Aretuskonverents on suunatud Eesti veisearetuse seniste saavutuste analüüsile ja uutele tööriistadele ning tehnoloogiatele, mille abil on võimalik jõuda järgmiste edusammudeni. Meenutame, mis on aretuse põhitõed ning välislektorite abil saame osa, millises suunas liigub aretustöö nii põhjamaades kui USA-s. 
Samuti kutsume konverentsil osalejaid kaasa mõtlema kahel paneelarutelul, kus vaagitakse:  

  1. kuidas jõuda suurema kuivainesisalduseni meie lehmade piimas  
  2. millele pöörata enam tähelepanu lihaveiste aretuses ja kuidas aretuse tööriistu maksimaalselt karja väärtuse tõstmiseks ära kasutada.  

PÄEVAKAVAS*: 

9.30-10.00 kogunemine/hommikukohv 

10.00-10.15 Konverentsi avamineTanel-Taavi Bulitko, Eesti Tõuloomakasvatajate Ühistu juhatuse esimees 

10.15-12.30 I SESSIOON   

Tõuaretusest rohujuure tasandilt. Tõnu Põlluäär, Dimedium AS veiste aretuse projektijuht 

Veise in-vitro embrüote tootmistehnoloogia globaalne vaade ja eelised (ing. k). Lotte Stroebech, Stroebech Media tegevjuht; Eesti Maaülikooli külalisprofessor
Slaidid eesti keeles

Uued suunad piimaveiste aretuses (ing. k). Lars Nielsen, aretusosakonna juht
Slaidid eesti keeles 

Põhjamaade aretusindeks ja karjaspüsivus (ing. k). Seppo Niskanen, ekspordijuht, VikingGenetics 
Slaidid eesti keeles

Lõunapaus 12.30-13.30 

13.30-14.30  Paneelarutelu: Kuidas jõuda kõrgema kuivaine sisalduseni piimas?  

Moderaator Meeli Lindsaar, Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja toiduvaldkonna juht 

Panelistid: 

  • Pilleriin Puskar, EPKK Piimatoimkonna esinaine ja Alltech Eesti OÜ juhataja 
  • Tõnu Post, Saaremaa Piimaühistu nõukogu esimees, Kõljala Põllumajanduslik OÜ juhatuse esimees 
  • Innar Viksi, Terrax AS ja Teedla Mõis AS loomakasvatuse juht 
  • Meelis Ots, Eesti Maaülikooli söötmisteaduse professor 
  • Ants Hannes Viira, Maaelu Teadmuskeskuse põllumajandusuuringute osakonna juhataja 

Infominutid: Loodav karjamaade ja karjatamise halduse uus tööriist (BeefEST)

14.30-17.15 II SESSIOON  

Eesti tõuaretus geneetiku pilgu läbi. Haldja Viinalass, Eesti Maaülikooli veterinaargeneetika professor 

Puhtatõuliste lihaveise aretuspullikute kontrollitud üleskasvatamisest KeavasMeelis Ots, Eesti Maaülikooli söötmisteaduse professor 

Tõupullide aretuskõlblikkuse test. Kaisa Velström, Vaklak Farming Group OÜ pealoomaarst ja Peeter Padrik, Eesti Tõuloomakasvatajate Ühistu labori juhataja 

16.15- 16.30 Sirutuspaus 

Lihaveiste aretusest USA näitel. Maiju Pesonen, Natural Resources Institute Finland teadur (Luke)  

17.15 – 18.15 Paneelarutelu: Aretus – jätkusuutliku lihaveisekasvatuse tööriist  

Moderaator: Tanel-Taavi Bulitko, Eesti Tõuloomakasvatajate Ühistu juhatuse esimees

Panelistid:  

  • Marko Hiiemäe, Linnamäe Lihatööstus AS tegevjuht 
  • Diana Pärna, Lahe Maamees OÜ juhatuse liige 
  • Jane Mättik, FIE Kuusiku talu  
  • Mihkel Olt, FT Eesti OÜ juhatuse liige 

18.15 – 18.20  Konverentsi lõpetamine  

Päeva juhib: Tanel-Taavi Bulitko, Eesti Tõuloomakasvatajate Ühistu juhatuse esimees 

Tõlgivad: Tõnis Jairus ja Marko Hiiemäe /täpsustamisel/

*korraldaja jätab endale õiguse teha päevakavas muudatusi. 

Konverents toimub rahvusvahelise koostööprojekti “BreedExpo2” raames, mida kaasrahastab INTERREG Kesk-Läänemere Programm 2021-2027. 

 

Eelmine luguVIDEO! Meenutus festivalilt: Ega rohepööre vankrit uppi aja?
Järgmine luguKuula Põllult taldrikule saadet: kuidas toidule kuluvat raha kontrolli all hoida?