Kuula Põllult taldrikule saadet: kuidas toidule kuluvat raha kontrolli all hoida?

Saates käsid rääkimas koja töötajad: Helen Orutar (vasakult), Juuli Nemvalts ja Meeli Lindsaar.

Toiduraiskamise trend on Eestis kahjuks tõusuteel. Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja toiduvaldkonna juht Meeli Lindsaar ütles, et kui rääkida numbritest, siis ühe inimese kohta visatakse kodumajapidamises aastas ära vähemalt 26 kg toitu.

Uuringud, mis püüavad välja arvutada äravisatava toidu koguseid, toovad välja erinevaid numbreid, kuid kindel on see, et toiduraiskamist esineb rohkem just heaoluriikides. „Kui võtta aluseks 26 kg inimese kohta, siis teeb see neljaliikmelise pere kohta rohkem kui 100 kg äravisatavat toitu aastas, mis on rohkem kui üks poekotitäis toitu kuus,” osutas Lindsaar.

Toitumisnõustaja Helen Orutar soovitab külmutuskapis kasutada korvi „söö esimesena”, kuhu saab panna need toiduained, mille säilimistähtaeg on kohe käes või mis riknevad kiiresti nagu puu ja köögiviljad.

Kuula EPKK „Põllult taldrikule” podcastis mis vahe on „parim enne” ja „kõlblik kuni” märgistel ja kuidas toidule kuluvat raha saab nutikate võtetega kokku hoida.

Sündmus toimub MAK 2014-2020 „Teadmussiirde pikaajaline programm põllumajanduse, toidu ja maamajanduse tegevusvaldkonnas“ raames. Rahastamisallikas: Euroopa Maaelu Põllumajandusfond (EAFRD). 

Eelmine lugu7.11.2024 konverents “Veiste aretuskonverents”
Järgmine luguLoomakasvatajad: kuidas veelgi väärindada Eesti oma liha?