AP 2013: Endel Leiuse Palvemaja talupere kasvatab tõuküülikuid

Palvemaja talupere kasvatab tõuküülikuidEndel Leius kasvatab Osula külas Palvemaja talus umbes tuhat küülikut aastas ja müüb küülikuliha suitsutatult ning konservidena laatadel ja taluturgudel. “Ostsin 1980. aastatel kolhoosilt kunagise palvela hoone, mis oli kokku kukkumas ja ümberringi oli ainult võsa,” selgitab Endel Leius, miks talu nimeks sai Palvemaja. Nüüd on Tea ja Endel Leius aastakümnetega rajanud siia eeskujuliku talumajapidamise, maja on korda tehtud ja taluhoone üks osa välja ehitatud küülikunahast toodete müügiks. Müügipunktis on otsekui näitusel rivis küülikunahast kotid, muhvid, vestid, papud ja mänguasjad, mida osavate näppudega perenaine on valmistanud. “Kasvatame aastas umbes tuhat küülikut. Töötame abikaasa Teaga kahekesi, vajaduse korral käib tütar perega abiks,” räägib peremees. Taluõue on ehitatud nüüdisaegsete seadmetega väliköök, kus saab valmistada küülikulihast toite. Otse värava kõrval on aga rivis mitu näidispuuri, kus eri tõugu pikakõrvalised karvapallid on kõigile vaatamiseks välja pandud, sest tõufarmi võõraid ei lasta. Nimelt pakub Palvemaja talu ka turismiteenust. Siia tallu tulevad kooli- ja lasteaialapsed küülikuid uudistama. Edasi loe Maalehest.

Kandidaat Endel Leius Palvemaja talu
Sõmerpalu vald, Võrumaa
Küülikukasvatus, põhikari 40, 9 tõugu, 1000 küülikut aastas.
Teavitatud küülikutapamaja.
Küülikuliha müük 2,5 t: jahutatud liha, suitsuliha, lihakonservid.
Küülikunahad ja küülikunahast toodete müük.
Õpitubade korraldamine, küülikukasvatuse tutvustamine.
Maad on omandis 2 ha, rendimaad 13 ha.
Kommentaar Merle Vall TÜ Taluturg tegevjuht

Endel Leius on ettevõtlik, asjalik, lahendusi leidev mõnusa huumorimeelega Võrumaa mees. Nii korras küülikufarmi annab teist Eestimaa peal leida. Edukuse on toonud tarkus, töökus, tasakaalukus ning eesmärk tuua turule ainult head kaupa. Kui Lõunakeskuse Taluturg kolm aastat tagasi oma tegevust alustas, soovisime juba esimeseks jõuluks Palvemaja talu küülikuid letti saada. Selleks kulus aga veel paar aastat, kui kõik nõuded edasimüügiks täidetud said. Andsin Endlile ja Teale tapapunkti projekti kirjutamiseks hoo sisse ja nad esitasidki selle kohalikule LEADERi tegevusgrupile. Nüüd on oluline lüli tapapunkti näol ettevõtlusahelas olemas ja küülikuliha jõulukuul letis. Endli suitsuküülik on maitseelamus pikaks ajaks.

Eelmine luguAP 2013: Kalmer Märtsoni Hinnu Seafarm otsib uusi võimalusi
Järgmine luguLiha päritolu märgistamine muutub kohustuslikuks