Aasta talu 2012 on Pajumäe talu Viljandimaalt

Eestimaa Talupidajate Keskliit tegi laupäeval Eesti Talupäevade taames teatavaks konkursi „Eesti parim talu 2012“ tulemused. Selle üldvõitjaks osutus Pajumäe talu, peremees Arvo Veidenberg, ühtlasi omistati talle tiitel „Aasta talu 2012“.

Kokku esitati tänavu ETKLi maakonnaorganisatsioonide poolt konkursile 13 talu ja neid hinnati kolmes eri kategoorias.

Tootmistalude hulgas tuli võitjaks Pajumäe talu Viljandimaalt, peremees Arvo Veidenberg.

Alternatiivset suunda edendavate talude hulgas tuli võitjaks Taarapõllu talu Võrumaalt, peremees Edgar Kolts.

Noortalunike võitjaks tuli Männimetsa talu Valgamaalt, peremees Mihkel Maks.

Eesti Parim Talu 2012 ja I koht tootmistalude arvestuses – Pajumäe talu, Viljandimaa

Talu peremees: Arvo Veidenberg (72)

Talu asukoht: Viljandimaa, Abja vald, Abja-Vanamõisa küla

Tootmissuund: mahepiima tootmine, töötlemine ja turustamine

Haritavat maad 390 ha, metsa 110 ha, 80 lüpsilehma, eelmise aasta käive – 465 896 EUR

Eesti esimene vabapidamislaut, mahetootmine, oma tootearendus

Pajumäe talu näitel võib ilmekalt selgitada, kuidas võib keeruline olukord ettevõtte arengule isegi kaasa aidata. Talude taastamise järel, kui Pajumäe peremees aiandusega tegeles, soetas ta lehma, et sõnnikut saada. 1990. aastate lõpul, nn Vene kriisi ajal, kui piima hind langes väga madalale, pidas ta paremaks hakata ise piima töötlema ja müüma. Vanast lüpsimajast tehti piima töötlemise ruum, talumeierei, kus hakati jogurteid ja kohupiimakreeme valmistama. Nüüd jõuab talu toodang peale turgude ja ökopoodide ka suurematesse kaubanduskettidesse. Sellest suurem osa on mahetoodang.

Veidenberg oli esimene eesti mees, kes oma lehmad külmlauta pani. Sügavallapanuga külmlaut valmis 1993. aastal. Sügavallapanuga ikka selleks, et rohkem sõnnikut saada, ning külm mitte selleks, et loomi karastada, vaid et võimalikult odav lahendus leida. Paljud selle aja loomakasvatajad ütlesid Veidenbergi ideed kuuldes, et oi, nii küll ei tohi! Elu on näidanud vastupidist – nüüd elab suurem osa Eesti lehmi külmlautades.

Eelmine luguEestis makstakse otsetoetused tavapärasel ajal
Järgmine luguAP 2012 Kalev Nurk – agronoom maaparandaja hingega