Eesti loodus- ja mahetooted otsivad Põhjamaades turgu

16.-17. novembril peetakse Rootsis Malmö messikeskuses samaaegselt kahte suurt looduslike ja mahetoodete messi – Nordic Organic Food Fair 2016 ja Natural Products Scandinavia, kus koos Eesti  Põllumajandus-Kaubanduskojaga tutvustavad oma tooteid kuus Eesti mahe- ja loodustoodete tootjat.

“Kogu maailmas, eriti aga Põhjamaades, on mahe- ja loodustoodete tootmine ja tarbimine järsult ja kiiresti kasvav trend. Eesti puhas looduskeskkond ja mahepõllumajandusliku maa suur osakaal loovad meie toidutootjatele suurepärased eeldused looduslähedaste ja puhaste toodete valmistamiseks ning turustamiseks. Usun, et Malmö messil osalemine pakub meie toidutootjatele hea võimaluse uute kontaktide leidmiseks ning loodus- ja mahetoodete ekspordi suurendamiseks,“ selgitas Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja toiduvaldkonna juht Evi Randpere.

Põllumajandus-Kaubanduskoja poolt korraldatud stendidel tutvustavad oma tooteid Astelfoods Eesti OÜ, Maris Gilden AS, Pajumäe Talu OÜ, RemedyWay OÜ, Sirolin OÜ (stend H30 messil Nordic Organic Food Fair) ja Linnamäe Lihatööstus AS (stend D47 messil Natural Products Scandinavia).

OSALEJAD:

OÜ Sirloin veiselihast mahetooted on Eestimaal tuntuks saanud kaubamärgi Vinnukas all. Tootmises kasutatakse ainult eestimaist liha. Ettevõte ostab tooraine sisse Märjamaa ja Hiiumaa mahetapamajadest. Koeru kandis Vahuküla lihatööstuses valmistataksegi messil pakutavaid lihasnäkke, aga ka muid lihatooteid. SirLoin snäkkide tootmisel pole kasutatud säilitusaineid. 50 grammi toote tarvis kulub 150 grammi kvaliteetset veiseliha. Vinnutatud liha valmib käsitööna, ainult liha viilutamine ja paki kinnitamine toimub masinaga. See teeb toote hinna küll kalliks, kuid toode on ka kõrge kvaliteediga.

RemedyWay OÜ läheb Malmösse suure valiku toortatra mahetoodetega. Nii pakutakse erinevaid tatrajahusid ja -tange, aga ka maiasmokkade lemmikuid kosutavaid energiapallikesi ehk chuuusid, tatraküpsiseid meega, mee ja pohladega, mee ja õuntega, tatrahalvaad, nii tavalisi kui ka küüslaugumaitselisi toortatrakrõpse ja näkileibasid seemnetega. Valikut täiendavad raamatud toodete kohta eesti, vene ja soome keeles.

Astelfoods Eesti OÜ tutvustab Chaga Health kaubamärgi all vitamiinirikkaid külmkuivatatud marju, mis sobivad hommikusöökidesse, putrudesse, jogurtidesse, kookidesse, magustoitudesse ja vahepaladena. Chaga ehk eestipäraselt kasekäsna, männi- ja kuusevõrsepulbrit toodetakse kastmete, lihamarinaadide, suppide maitsestamiseks. Viljandimaal Karksi vallas Tuhalaanes valmivate toodete mahetooraine pärineb nii Eesti, kuid vajadusel ka Põhjamaade puhtast loodusest ning toodete koostist kontrollitakse kaasaegse tehnoloogia abil.

Pajumäe Talu OÜ tutvustab messil sulatatud selgitatud võid ehk gheed, mis on paljude kokkade üks lemmiktooraineid. Pajumäe ghee ehk võiõli on valmistatud talu soolamata mahevõist. Seda kasutatakse igapäevases toidutegemises ja erinevate rahvaste kultuurides, eriti India pärimuses. Ghee on hea küpsetamiseks, praadimiseks ja pruunistamiseks, see on laktoosivaba ja sobib ka paleodieediga. Pajumäe talu on valitud nii Eesti parimaks taluks kui parimaks mahetootjaks, kus järgitakse mahetootjale omaselt loodus- ja loomasõbralikke tootmisvõtteid, kus lehmad söövad enamuse aastast värsket maherohtu otse karjamaalt ja talveperioodil mahesööta vabapidamislaudas.

Maris Gilden AS tootesari Väike Väänik on loodud selleks, et nii suured kui väiksed magusasõbrad saaksid korraks aja maha võtta, lõõgastuda ning meenutada, milline maitse on lapsepõlvel. Tartus asuva ettevõtte tooted on Eestis tuntud kaubamärgi Väike Väänik all. Toodeteks on täidisega hommikusöögipadjakesed, aga ka präänikud, piparkoogid, küpsised ja erinevad keedetud suhkrulised maiustused. Keetes õigel kuumusel ja õige aja jooksul kondenspiima ning lisades sellele vajalikes kogustes erinevaid lisandeid, on võimalik saada sadu erinevaid maitseelamusi. Maiustuste tootevalik ühendab endas nii uudsust kui nostalgiahõngulist kultuuri. Kes siis ei mäletaks “Lehmakomme”, “Kiisukomme” või sherbetti? Oluline osa ettevõtte toodangust eksporditakse Soome, Saksamaale ja Leetu, nüüd siis tutvustatakse oma tooteid ka Rootsi tarbijaile.

Linnamäe Lihatööstus AS on pikkade traditsioonidega, tuntud kui suurim ja vanim ulukilihatoodete valmistaja Eestis. Ettevõte on tuntust kogunud Eesti metsadest pärit metsloomalihast valmistatud toodetega. Malmös pakutakse järjest rohkem tarbijaid võitvate kuivatatud liha snäkkidega ehk Wild Jerky kaubamärgi toodetega. Sarja tooted valmivad ainult valitud toorainest väikseima rasva- ja suurema valgusisalduse nimel. Liha maitsestamisel kasutatakse võimalikult vähe soola ja maitseaineid, et anda edasi lihale omaseid maitseid, mis tulenevad erinevatest loomaliikidest ja mille on kujundanud ulukilihade puhul loodus ise. Liha maitsestatakse ja lastakse maitseainetel ning soolal imenduda loomulikul teel, sooldumise-maitsestumise protsess kestab umbes 10 päeva. Lihaviilud kuivatatakse kuuma õhu käes, see protsess kujundab toote lõppmaitse. Kuna kuivamise käigus eraldub enamus niiskusest, siis on kõik tootele alles jäänud lõhnad ja maitsed esindatud kontsentreeritud kujul. Liha kuivatamine etteantud niiskuse sisalduseni tagab valmistoote pika eluea.  Ristikiudu viilutamine teeb toote tarbimise mugavaks – seda on kergem hammustada. WILD  JERKY sarjas on neli kuivatatud liha toodet – põdralihast, metssealihast, hirvelihast ja veiselihast.

Lisainfo: Evi Randpere, Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda, tel +372 5097 819, evi@epkk.ee

Eelmine luguMetsanduse üleriigiline infopäev Viljandis
Järgmine luguInfopäevad Lühikesed tarneahelad ja kohalike turgude arendamine