Ootame Eesti toidutootjaid Pääsukesemärki taotlema

Alates septembrist, Eesti toidu kuust kuni oktoobri ehk viinakuu 25. kuupäevani ootab Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda (EPKK) toidutootjaid taas oma toodetele Pääsukesemärki taotlema. Päritolu ja kvaliteedimärk „Tunnustatud Eesti toit“ ehk Pääsukesemärk antakse Eesti põhitoorainest valmistatud ja Eestis toodetud kvaliteetsetele toodetele.

“Toodetes kasutatud päris Eesti toorainest valmistatud päris Eesti toit on muutunud tarbija jaoks aina olulisemaks, mistõttu aitab Pääsukesemärk tootel teha ostuotsuseid kiiremini, toetades sellega ka Eesti oma toidutootjaid,“ ütles Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja juhatuse esimees Ants Noot.

„Tunnustatud Eesti toit“ e Pääsukesemärk on ostueelistuste uuringu järgi tarbijate hulgas kõige suurema tuntusega. 86% inimestest peavad Pääsukesemärki usaldusväärseks ja harjumuspärast maitset pakkuvaks toidumärgiseks. Ühtlasi on Pääsukesemärk ka vanimaks toidumärgiseks Eestis, mida EPKK annab välja juba alates 2000. aastast.  

„Mul on hea meel, et Pääsukesemärk kui kvaliteedimärk on nüüdseks ka kaubanduskettide huviorbiidis, kes on ilmutanud valmisolekut märgiga tooteid poodides enam esile tuua,“ lisas Noot.

Märgi kandmise õiguse saamiseks tuleb hiljemalt 25. oktoobriks 2024 esitada EPKK-le avaldus koos toote kirjeldusega, millele märki soovitakse. Juhul, kui on soov lisada Pääsukesemärk mitmele tootele, tuleb täita iga toote kohta eraldi avaldus.

Septembris – oktoobris Pääsukesemärgile esitatavate toodete kvaliteedi hindamine toimub novembris. Tooteid hindavad toidukvaliteedi tunnustatud eksperdid järgmistes tootegruppides: aedviljatooted, kastmed, mesi, hoidised, valmistoidud, imiku- ja väikelaste toit, taimeteed, mittealkohoolsed joogid; alkohoolsed joogid;  kalatooted; lihatooted ja munad; piimatooted; pagari- ja kondiitritooted, teraviljatooted.

Liitumistingimused ja lisainfot vaata EPKK veebilt.

Eelmine luguMini-katse „Vedelsõnnikuga väetamise mõju kõrreliste rohumaale“