28.-30. maini toimus Põllumajandus-Kaubanduskojas toidutoodete kvaliteedi järelhindamine. Kvaliteedimärke kandvate toodete järelkontrolli tehti seekord piima-, liha-, kala-, pagari- ja aedviljatoodete ning alkohoolsete ja mittealkohoolsete jookide gruppides, kokku hinnati 56 toodet. „EPKK kvaliteedisüsteemi ja –märkide eesmärgiks on lihtsustada tarbijate jaoks ostuotsuste tegemist. Märki kandvate toodete puhul võib kindel olla nende kõrges kvaliteedis, pääsukesemärk annab ka paljude tarbijate jaoks olulist infot tootes kasutatud kodumaise põhitooraine kohta. Tootjatele anname hinnatavate toodete kohta objektiivset tagasisidet, et säilitada ja parandada Eesti toidutoodete kvaliteeti,“ selgitas EPKK juhataja Roomet Sõrmus.
Kui põhihindamisele esitavad oma tooteid ettevõtted ise, siis kvaliteedi järelhindamisest ettevõtteid ei teavitata, vaid tooted ostetakse kauplustest, nii nagu neid iga päev tarbijad ostavad. Seejärel hindavad neid eksperdid samadel tingimustel sensoorse analüüsi abil, nagu seda tehakse põhihindamise ajal. Objektiivsuse tagamiseks toimub toodete hindamine anonüümselt, st ekspertide eest on varjatud info hinnatava toote valmistaja kohta. Kogenud ja vastava koolituse läbinud toidueksperdid hindavad toote maitset, lõhna, välimust, konsistentsi ja teisi toote kvaliteeti mõjutavaid omadusi ning toovad hindamislehel ära võimalikud märkused.
Enamik järelhindamise läbinud toodetest vastas jätkuvalt esitatud kvaliteedinõuetele. Mõne toote puhul leiti siiski ka kõrvalekaldeid, mis ei nõua küll märgi äravõtmist, kuid neist teavitatakse tootjat. Tootjad peavad märki kandva toote kvaliteeti parandama nii, et säiliks märkide „Tunnustatud Eesti Maitse” või „Tunnustatud Maitse“ kandmise õigus ja püsiks toote kõrge kvaliteet. EPKK korraldab toidukvaliteedimärke kandvate toodete järelkontrolli jooksvalt ka edaspidi.