Lihafoorum 2009: kohanemine uue olukorraga on edu võti

Täna, 9. detsembril kell 11 toimub Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja korraldusel Eesti Maaülikooli aulas (Tartu, Kreutzwaldi 1) Lihafoorum 2009. Foorumil käsitletakse lihasektori põhivaldkondi, aga näiteks ka loomataudidest hoidumist, räägitakse lihatöötlemise alase hariduse olukorrast, kaubanduskettide mõjust ja turujõust lihasektori arengus, tarbijate teadlikkuse tõstmisest, samuti Eestis toodetava liha kvaliteedist ja muudest aktuaalsetest teemadest.

EPKK lihatoimkonna esimehe, Nõo Lihatööstuse juhi Toomas Kruustüki sõnul peab lihasektor kohanema uue olukorraga.
„Jätkuvalt iseloomustab Eesti lihaturgu tihe sisekonkurents ja lihatööstuste madal spetsialiseerumise tase. Samas kasvab välismaise kapitali osatähtsus sektoris ja kodumaise kapitaliga ettevõtted on tõrjutud tahaplaanile. Väikestel lihatööstustel on raske suurte kontsernidega konkureerida ja leida turul oma nišš. Väikeste lihatööstuste majanduslikku olukorda ja väljavaateid eluspüsimiseks halvendab veelgi süvenev majanduslangus,“ ütles Kruustük.
2009. aasta esimese kuue kuuga investeeriti lihasektorisse 47,6 miljonit krooni, mis on 63,8 protsenti vähem kui 2008. aasta sama perioodi investeeringute maht. Suurimad investeeringud tehti tänavu I poolaastal masinate ja seadmete soetamiseks ehk tootmise nüüdisajastamiseks, tänavune masinate ja seadmete uuendamine on vähenenud 67 protsenti võrreldes eelmise aasta sama perioodiga. Investeeringuid hoonete ja rajatiste soetamiseks, ehitamiseks ja rekonstrueerimiseks tehti 2009. aasta esimesel poolaastal 15, 6 miljoni krooni eest, need on võrreldes 2008. aasta esimese poolaastaga vähenenud 60 protsenti. Samas oli 2009. aasta I poolaasta lihasektori käive 1860 miljonit krooni, mis on aasta varasema sama perioodiga võrreldes kasvanud 9,3 protsenti.

Lihafoorum 2009 päevakava


10.30 Registreerimine, tervituskohv
11.00 Foorumi avamineToomas Kruustük, EPKK lihatoimkonna esimees, Nõo Lihatööstus
11.10 Ülevaade toidutöötlemise erialade õppimisvõimalustest ja suundadest – Toomas Tiirats, Eesti Maaülikool
11.35 Toiduainete töötlemise õpetus Olustverest – Arnold Pastak, Olustvere Teenindus- ja Maamajanduskool
12.00 Lihasektori ülevaade 2009 – Martin Pretke, Põllumajandusministeerium
12.35 Ennetamine on parem kui tõrjeAgo Pärtel, Veterinaar- ja Toiduamet
13.00 Lõuna
14.00 – 14.40 Sektori ülevaated (lamba-, veise-, sea- ja linnuliha)
14.00 Olukord lambalihaturul Eestis ja mujal

Nils-Naatan Kaivo, Lambakasvatajate Selts

14.10 Veiseliha tootmine Eestis (lihaveiste kasvatamine)

 – Leino Vessart, Lihaveisekasvatajate Selts

14.20 Sealihasektori ülevaade

Riho Kaselo, Viru Lihaühistu/Eesti Sealihatootjate MTÜ

14.30 Linnulihakasvatuse hetkeseisust Matti Piirsalu, Linnukasvatajate Selts
14.40 Tarbijate teadlikkuse tõstmine ja tarbijahariduse edendamineMarje Kokk, Tarbijakaitseamet
15.05 Kaubanduskettide mõju ja turujõudKatrin Tasa, Konkurentsiamet
15.30 Liha – kui palju ja milleks?Raivo Vokk, Tallinna Tehnikaülikool
15.55 Erinevate uimastamismeetodite mõju sealiha kvaliteedileKristi Kerner, Eesti Maaülikool
16.20 Eesti liha kvaliteetEvi Randpere, EPKK lihatoodete ekspert, Casmo OÜ
16.45 Foorumi lõpetamine 

Kogumik
Eelmine luguKas maaturismiturul on uutele tegijatele ruumi?
Järgmine luguTarbijad märkavad toidukvaliteedimärke kõige paremini pakenditel