Maailmas oodatakse suurt teraviljasaaki

Copa-Cogeca teravilja ja õlikultuuride töögrupp arutas keerulist turuolukorda ning rahavoogudega seonduvaid probleeme. Vaatamata EL tänavusele teraviljatoodangu järsule langusele, prognoositakse maailmas kõrget saaki ning madalaid hindu.

“Peamiseks EL põllumeeste probleemiks on likviidsusega seotud küsimused, mis raskendavad uuele põllumjandusaastale vastu minekut. Raske majandusolukord võib viia järgmisel aastal viletsa saagini. Reaalne taimekaitsevahendite ning riskide maandamiseks vajalike vahendite puudus kajastuvad põllul  otseselt. Nende küsimustega tuleb tegeleda,” ütles Copa-Cogeca teravilja  töögrupi esimees Max Schulman.

Viimaste prognooside kohaselt langeb halbadest ilmastikuoludest Euroopa keskosas, nii  põuast kui paduvihmadest tingitult, EL-28 nisu toodang 2015. aastaga võrreldes 10%.

Copa-Cogeca õlikultuuride töögrupi esimees Arnaud Rouseau märkis, et tänavune õlikultuuride toodang langes 4,3% eelmise aastaga võrrelduna, rapsi toodang taimekahjuritest ja -haigustest tingitult koguni 9,2%.

Samas on vastavalt Rahvusvahelise Teraviljanõukogu (IGC – International Grain Council) prognoosile nisutoodang saavutamas 743 mln tonni piiri. Nisu maailmaturuhinnad on kümne aasta madalimal tasemel.

Nisu hind EURONEXT börsil Pariisis on jätkanud langust. 8. septembril sulgus toidunisu hind (sept. 2016) hinnatasemel 145,25 EUR/t, mis on nädala tagusest hinnast 7,8% madalam.

 

nisu futuurid sept 2016

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Allikas: EPKK turuinfo

Eelmine luguPiimaliidu ja põllumajandus-kaubanduskoja ühinemine aitab paremini kaitsta liikmete huve
Järgmine luguKriis põllumajanduses jätab tühjaks ka moodsad laudad