Väiketootjad teevad jõupingutusi toiduturismi arendamiseks

Eesti Veinitee ettevõtete esindajad ja projekti meeskond esmakohtumisel. Foto: Helen Orutar

Tosin väiketootjat Eestis liitusid kolmeaastase programmiga, et arendada oma teenuseid toiduturismi edendamiseks maapiirkondades.

Pandeemia on maapiirkonna väiketootjatele toonud majandustegevuses tagasilööke, millele järgnevad energiahindade tõus ja inflatsiooniga seotud tootmiskulude kasv. Kõik need tegurid on tugevalt mõjutanud Läänemere piirkonna kohaliku toidusektori vastupanuvõimet. Samal ajal näitab Maailma Turismiorganisatsiooni (UNWTO) statistika, et toiduturismi populaarsus kasvab maailmas kiiresti, sealhulgas ka Läänemere regioonis, kus kohalik elanikkond üha enam väärtustab kohalikku toorainet ja toitu ning huvitub toiduturismist. Siiski on Läänemere piirkond Euroopas toiduturismi sihtkohana veel suhteliselt vähetuntud.

10 Eesti väiketootjat on otsustanud seda mustrit muuta ja võtavad osa rahvusvahelisest projektist BASCIL. Projekti eesmärk on arendada maapiirkonna toiduturismi teenuseid Eestis ja teistes Läänemere piirkonna riikides ning parandada kohalike toidutootjate konkurentsivõimet läbi nende äritegevuse mitmekesistamise turismisektoris.

Esmakohtumisel, kus projekti ettevõtjate esindajad ja partnerid arutasid projekti ootusi tõdeti, et aktiivne kaasamine turismisektorisse annab toidutootjatele suurepärase võimaluse tõsta piirkonna nähtavust ja atraktiivsust külastajate silmis. Eestist on kaasatud pilootpiirkonnana Jõgevamaa, mis pakub mitmekesiseid toiduelamusi, ning pilootvõrgustikuna Eesti Veinitee.

“Projektiga oleme alles algusjärgus, kuid järgnevad kolm aastat saavad olema põnevad. Ettevõtted saavad järk-järgult arendada oma toiduturismi teenuseid projektimeeskonna ja oma ala spetsialistide toel. Rahvusvaheline koostöö on projekti raames äärmiselt oluline, kuna partnerriikide kogemustest on palju õppida,” kommenteeris Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja projektijuht Helen Orutar.

BASCIL projektis osalevad “Eesti Veinitee” ettevõtted: Valgejõe Veinivilla, Allikukivi Veinimõis, Habaja Viinavabrik, Langemaa, Järiste Veinitalu, Kodas.

Samuti osalevad projektis “Jõgevamaa katab laua” võrgustiku ettevõtted: Meemeistrid, OleMari talu, Moona talu, Ulge talu, Juulamõis/Aru talu.

“Projektis osalevad ettevõtjad on erineval tasemel toiduturismi teenuste pakkumisel. Mõni teeb alles esimesi samme selles valdkonnas, samas kui teised plaanivad laieneda välisturgudele. See mitmekesisus on teretulnud. Usume, et projektist võidavad kõik osalevad ettevõtted,” lisas Orutar.

Projektis BASCIL osaleb kokku 15 partnerit 8 riigist. Eestist on projekti partneriteks Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda ja Eesti Maaturismi Ühing.

Projekt BASCIL on osa INTERREG Läänemere piirkonna programmist, mis toetab ja rahastab piirkonna arengut. Lisateave projekti kohta: https://epkk.ee/bascil/

Eelmine luguSööda nappus viib loomad tapamajja
Järgmine luguMullaseireseadus korrastab ELi põldude seisukorda