Vaata, millised uued tooted said külge Pääsukesemärgi

Hindamine toimub väljatöötatud kriteeriumide alusel, ekspertide isiklikud maitse-eelistused arvesse ei lähe ning hindamise ajal on toodete kaubamärgid ekspertidele teadmata. Foto: Janne Viisma

Sel nädalal lisandus Pääsukesemärki kandvate toodete hulka seitse uut toodet: Metsade Maitsed marmelaadikommid tumedas šokolaadis (Minna Sahver OÜ), Muna Liisa kanamunad (Eesti Muna OÜ), Võõpsu Mesila Mesi (Püvi OÜ), Sulbi Roosa viinamarjavein (Veinimäe OÜ) ning Viinamärdi Talu OÜ kolm toodet: Lambapiimajogurt Naturale, Pecorello – klassikaline lambajuust ja Stracciatella mozzarellaribadega koorejuust.

Teisipäeval, 30. mail läbisid Tunnustatud Eesti Toit ehk Pääsukesemärgi ekspertkomisjoni hindamise seitse toodet viielt erinevalt tootjalt. Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja toiduvaldkonna projektijuht Janne Viisma sõnul on kaubanduses hetkel saadaval üle 300 Eesti vanima toidumärgisega varustatud toitu või toiduainet. „Erilist head meelt tunnen selle üle, et seekord oli taotluste esitajate seas ka väiketootjaid, kes oma uudistoodetele Pääsukesemärki taotlesid. Saame neid kodumaiseid huvitavaid ja kvaliteetseid tooteid ka omalt poolt eestlastele tutvustada,“ lausus Viisma.

Viisma julgustas ka teisi toidutootjaid taotlema enda toodetele Pääsukesemärki. „Kui toote valmistamisel kasutatakse kodumaist toorainet, siis on igati ootuspärane, et tarbijale antaks oma toodangu kõrgest kvaliteedist ka teada,“ sõnas Viisma. „Hindamine toimub väljatöötatud kriteeriumide alusel, ekspertide isiklikud maitse-eelistused arvesse ei lähe ning hindamise ajal on toodete kaubamärgid ekspertidele teadmata. Lisaks põhihindamisele kontrollib EPKK märke kandvate toodete kvaliteeti ja tooraine päritolu ka jooksvalt.“

Toidu- ja Fermentatsioonitehnoloogia Arenduskeskuse (TFTAK) funktsionaalsete toitude ja jookide arenduse suunajuht Rain Kuldjärv sõnas, et tore oli näha traditsioonilisi ja armastatud maitseid pakkuvaid kondiitritooteid, mis olid oma koostiselt väga puhtad ja lihtsad ning lühikese koostisosade loeteluga ehk täpselt sellised nagu teeks kodus. „Ehtsa või kasutamine tuli erinevate küpsiste puhul välja ka nende suurepärases sensoorses kvaliteedis!,“ toonitas Kuldjärv. „Lisaks olid kõrge kvaliteediga kodumaised mahlad ning hea oli tõdeda, et nii astepalju kui mustikas on ka täismahlana väga meeldivad, kuid muidugi saab igaüks neid mahlu ka oma soovi järgi lahjendades parajaks teha. Ja kodumaised marjad üllatasid veel – nii külmkuivatatud kujul, mis andis põneva välimuse ja tekstuuri, kui ka marmelaadis, kus oli lisaks Eesti metsade marjadele veel põneva lisandina kuusesed maitsed,“ kiitis ta.

Uutest põnevatest maitsetest rääkides tõi Kuldjärv välja lambapiimast valmistatud eri tüüpi tooted. „Lambapiimast valmistatud toodete valik oli mitmekülgne ja igati maitsev – jogurt, juust ning ka põnev mozzarellaribadega koorejuust, mille kirjeldamiseks peab seda lihtsalt ise proovima. Ja lambapiima ei pea kartma, maitse oli väga puhas ja kvaliteetne, kuid loomulikult oma põnevate nüanssidega,“ kinnitas ta.

Kinnitati varasemat taset

Lisaks uutele toodetele võeti juba Pääsukesemärki kandvate toodete seast järelhindamisele 22 toodet – liha, muna, piima, leiva, pagaritoote, desserdi, aedvilja ja mahla kategoorias. „Meil on hea meel tõdeda, et Pääsukesemärki kandvad tooted hoiavad jätkuvalt kõrget kvaliteeti ning nendele võib tarbija alati kindel olla. Järelhindamise läbinud tooted said kõik positiivse tagasiside ja maksimaalsed punktid,“ sõnas Viisma.

Järelhindamisel käinud tooted:

  1. Astelpaju mahl Marjamaa Talu
  2. Õuna-astelpaju mahl Marjamaa Talu
  3. Mustika mahl Marjamaa Talu
  4. Külmkuivatatud maasikad Laari talu      
  5. Kaneeliküpsis Rõngu Pagar
  6. Pähkli-rosina küpsis Rõngu Pagar
  7. Kevadlill Rõngu Pagar
  8. Leopoldi pallike Rõngu Pagar
  9. Krõmpsuv leib kanepiseemntegea Lõuna Pagarid
  10. Põlva Peenleib Lõuna Pagarid
  11. Suure Tõllu leib Lõuna Pagarid
  12. Värska Tummõ Lõuna Pagarid
  13. Karni Kodune sült Arke Lihatööstus
  14. Hapendatud Peipsi kurk Germani Talu OÜ
  15. Eggo Munad Davafoods
  16. Eesti Rohumaaveise Antrekoot Arke Lihatööstus
  17. Eesti Rohumaaveise Minutipihv Arke Lihatööstus
  18. Eesti Rohumaaveise Romsteek Arke Lihatööstus
  19. Soolakristallidega või Saaremaa Piimatööstus
  20. Või Saaremaa piimatööstus
  21. Maks&Moorits Kodune Hakkliha Atria Eesti
  22. Maks&Moorits Delikatess hakkliha Atria Eesti

Hindamine viidi läbi Toidu- ja Fermentatsioonitehnoloogia Arenduskeskuses, hindamiskomisjonis oli 10 oma eriala eksperti.

Pääsukesemärk on päritolu- ja kvaliteedimärk, mida annab välja Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda ja see antakse tootele, mille põhitooraine on eestimaise päritoluga ning toode on läbinud edukalt sensoorse hindamise. Lisainfot Pääsukesemärgi kohta saab siit: www.pääsukesemärk.ee  

Eelmine luguUuring näitab seakasvatuse hüppelist kallinemist
Järgmine luguToiduohutus algab kestlikust toimimisest