Toidutootja, taotle oma toodetele kvaliteedimärk!

Põllumajandus-Kaubanduskoda kutsub taas toidutootjaid taotlema oma toodetele kvaliteedimärke Tunnustatud Eesti Maitse (pääsukesemärk) ja Tunnustatud Maitse(ristikumärk). Pääsukesemärk antakse kõrge kvaliteediga tootele, mis on valmistatud Eestis kodumaisest põhitoorainest. Ristikumärk antakse kõrge kvaliteediga toodetele, mille valmistamiseks kasutatud põhitooraine ei pea olema kodumaine. Pääsukese- ja ristikumärk on erinevate uuringute põhjal Eesti tuntuimad ja mõjukamad kvaliteedimärgid. Märgi taotlemiseks tuleb tootjal esitada avaldus, toote põhjalik kirjeldus (koostisained), füüsikalis-keemiliste ja mikrobioloogiliste laborianalüüside koopiad, pääsukesemärgi taotlemisel ka tooraine kodumaist päritolu tõendav dokumentatsioon. Märgi taotlemisdokumente ootame hiljemalt 5. oktoobriks 2012.

Uuringud kinnitavad, et kvaliteedimärgid aitavad toodetel tarbijatele paremini silma paista. Uuringufirma TSN EMOR-i tänavu aprillis avaldatud uuringu kohaselt on EPKK poolt välja antavad pääsukesemärk ja ristikumärk Eestis kasutatavatest toidumärgistest kõige tuntumad. Emori poolt 2011. aastal  läbiviidud uuring kinnitab, et tarbijate usaldus märkide vastu püsib kõrge – 9 inimest 10st peab märke usaldusväärseteks. EPKK viib märkide tutvustamiseks igal aastal läbi teavituskampaania.

Toiduainete päritolu ja kvaliteedi hindamine toimub oktoobris. Tooteid hindavad toiduainetööstuste, teadusasutuste ja -laborite erialaspetsialistidest koosnevad ekspertkomisjonid. Eksperdid on saanud hindamise läbiviimiseks EPKK poolt vastava koolituse. Hindamine toimub väljatöötatud kriteeriumide alusel, ekspertide isiklikud maitse-eelistused arvesse ei lähe. Objektiivsuse tagamiseks hindavad eksperdid tooteid anonüümselt, ilma et nad teaksid konkreetse toote valmistajat ja kaubamärki.

Tooteid hinnatakse järgmistes tootegruppides: 1) lihatooted; 2) piimatooted; 3) pagari- ja teraviljatooted; 4) aedviljakonservid, salatid, kastmed, mittealkohoolsed joogid ja mesi; 5) kalatooted; 6) alkohoolsed joogid.
Tänavu märgikandmise õiguse saanud toode võib seda kanda 31. detsembrini 2013. EPKK viib jooksvalt läbi märgiga toodete järelhindamisi, et tagada toodete läbivalt kõrge kvaliteet. Juhul, kui toode kannab märki ja vastab jätkuvalt kõikidele esitatud tingimustele, saab ettevõtte litsentsi igal aastal pikendada. Lisainfot hindamise ja vajalike dokumentide kohta leiate meie koduleheküljelt www.epkk.ee (menüü „Toidumärgid“ alt).
EPKK toidumärgid väärtustavad Eesti toidu kõrget kvaliteeti, head maitset ja kodumaist päritolu. Ootame ettevõtteid oma toodetele kvaliteedimärke taotlema!
Lisainfo: Malle Lind, Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja avalike suhete juht, tel 600 93 49, e-post: info@epkk.ee, www.epkk.ee
Eelmine luguTeraviljatoimkonna arvates tuleks välja töötada Eesti teraviljastrateegia
Järgmine luguÜmarlaual otsiti lahendusi Eesti seakasvatuse probleemidele