Eesti Konjunktuuriinstituudi hinnavaatluste andmeil novembris suur osa toidukaupu võrreldes eelmise kuuga odavnes (keefir, hapu- ja kohvikoor, või, sea- ja veiseliha, hakkliha, kanamunad, kartul, kapsas, porgand, importõunad ja sibul). Enim odavnesid köögivili ja kartul: peakapsas 14,3%, lahtiselt müüdav kartul 10%, porgand 9,8% ja mugulsibul 7,2%. Viimase kuuga langesid ka värske liha ja hakkliha hinnad: seakarbonaad 5,1%, sea praeliha 1,6%.
Mitmed kaubad jätkasid viimase kuuga ka kallinemist. Ootuspärane on kohaliku kurgi ja tomati kallinemine (vastavalt 163,8 ja 34,2%). Kohalik broiler kallines 5,3%, viinerid 1,8%, keeduvorst 1,2%. Kallinesid ka leib (1.2%) ja sai (3,9%). Suhkru hind kuuga ei muutunud.
Võrreldes eelmise aasta novembriga on suhkur aga tarbija jaoks 43,8% kallim. Juust kallines aastaga 7%, või 6,5%, leib 6,3% ja sai 3,9%.
Liha ja lihatoodetest kallinesid aastaga viinerid 8%, sealiha 5,6%, importbroiler 4,9% ja kohalik broiler 4,5% ning hakkliha 2,3%.
Aastaga on odavnenud 2,5% kilepiim (3,1%), keefir (4,1%) ja hapukoor (2,6%).
Aastavõrdluses odavnes ka pea kogu köögivili, sealhulgas kohalik peakapsas on sel aastal 53,8%, porgand 24,5% ja lahtiselt müüdav kartul 7,7% odavam kui eelmisel kehval saagiaastal. Turgudel on köögivili oluliselt kallim kui kauplustes. Näiteks maksis novembri algul turgudel kapsas keskmiselt 0.38 €/kg, porgand 0.72 €/kg, peet 0.76 €/kg, kartul 0.38 €/kg. Seega on kaupluses kapsas, peet ja porgand 2 korda odavam kui turul.
Mootorikütuse (95E) keskmine jaehind automaattanklates oli novembris 1.25 €/l, mis on 12,6% kõrgem kui aasta tagasi. Diislikütus kallines aastaga 17,6%.
Allikas: Konjunktuuriinstituut