Täna algab iga-aastane Leivanädal

7. kuni 13. oktoobrini toimub Eesti Leivaliidu iga-aastane rukkileivakampaania „Leivanädal“, mis tõstab tähelepanu keskpunkti aastasadu eestlase toidulauda ehtinud rukkijahust leiva. Nädala jooksul toimuvate ürituste ja kampaaniatega juhitakse kõikide tähelepanu tervislikule ja kasulikule leivale – asendamatule igapäevatoidule laste, noorte ja täiskasvanute menüüs. Järjekorras juba 16. Leivanädala tunnuslauseks on “Leiba ei asenda!”.

Rukkileib on olnud kogu eelmise aastatuhande osa meie, eestlaste, kultuurist ja identiteedist. Eesti vanasõnagi ütleb, et “Töö kardab leiba söönud mehi!”. Eesti Leivaliidu algatatud kampaania tutvustab rukkileiba tema kõikidest külgedest ehk terast kääruni. Lisaks pakub leivanädal sellel aastal ehk rohkem mõtteainest meie kõige noorematele, kelle hulgas leiva söömine ning leiva tundmine vähene on.
Leivanädala raames korraldatakse Eesti koolilaste seas „Parima Koolivõileiva Võistlus“, kus iga õpilane, klass ja kool saavad valmistada võileiva, mida nemad hea meelega igapäevaselt sööksid. Võistlustulest läbikäinud parimad võileivad premeeritakse Leivaliidu liikmete poolt. Igale võileivale saab anda hindeid leivanädala Facebooki lehel.
Esimest korda korraldatakse leivanädala raames ka kooliõpilaste vaheline luulekonkurss “Leiba ei asenda“, mille parimaid töid esitletakse leivaliidu kodulehel ja Facebooki lehel. Konkursi võitja sõidab koos klassikaaslastega ekskursioonile leivatehasesse.
Leivaliit esitleb leivanädala raames ka rukkileiba tutvustavat ja lahkavat raamatut “Leib terast toiduni”. Raamat annab mõista, et leivaga tasub tutvuda põhjalikult ja päris algusest, viljaterast alates. Lisaks muule huvitavale leiab sellest raamatust lihtsa selgituse väitele, miks leivasöömine ei tee paksuks, vaid aitab hoopis saleneda. Saab ka selgeks, kuidas ja miks leib tervist toetab. Ja kui maitsvat ning lihtsalt valmivat kõhutäidet saab nii värskest kui ka tahkunud leivast.
Leiba, leiva ajalugu ning muud leivaga seonduvad tutvustatakse ka ETV saadetes “Terevisioon”, kus leivast teeb toite toidublogija Piret Hanson. Reet Linna esineb leivateemalises raadiosaates raadios Elmar ning ETV saates “Prillitoos”. Tõestamaks, et leib annab inspiratsiooni ka muuks, valmis koostöös Liis Lemsaluga laul leivast “Sulle võin kindel olla”.
15. septembril, Rocca Al Mare vabaõhumuuseumi toimunud leivapäeval valiti aasta leivakaupluseks Selver.
Esimene leivanädal korraldati 1998. aastal. Leivanädala idee sai alguse Halliste kiriku perepäeval 15 aastat tagasi. Ideest kasvas välja Eesti Leivaliidu, Eesti Pagarite Seltsi, Eesti Veskiomanike Ühenduse, Põllumajandusministeeriumi, Sotsiaal- ja Haridusministeeriumi projekt “Rukkileib meie laual”. Esimene üleriigiline leivanädal toimus 14.-20. septembril 1998. aastal.
Rohkem informatsiooni leivanädalal toimuva kohta leiate Eesti Leivaliidu kodulehelt (www.leivaliit.ee) ja „Leiba ei asenda!“ Facebooki lehelt (www.facebook.com/rukkileib).

Lisainformatsioon:
Raivo Vilbaste
Eesti Leivaliidu tegevdirektor
leivaliit@leivaliit.ee  (+372) 528 8805

Eelmine luguEesti ja Läti vahetavad kokkasid
Järgmine luguAP 2013: Mait Nõmmsalu näeb maheviljale uusi võimalusi