Roomet Sõrmus: konkurentsis püsimine on Eesti toidutootjatele suur väljakutse

Tunnustuse saanud Vevo Olevsoo (vasakul) ja Roomet Sõrmus (paremal), keskel seisab koja juht Ants Noot.

Põllumajandus-Kaubanduskoda külastas koja endine juht Roomet Sõrmus, kellele andis koja auliikme märgi ja tunnistuse kätte EPKK juhatuse esimees Ants Noot. Sõrmus ütles aumärki vastu võttes, et Eesti toidutootjate ekspordipotentsiaal on kõrge just tänu puhtale toodangule ja keskkonnale, mis võrreldes muu maailmaga on üsna unikaalne.

Kojas toimus pidulik tunnusmärkide üleandmine kahele varasemalt tunnustuse pälvinud inimesele: Roomet Sõrmusele ja Vevo Olevsoole. Koja auliikme märk anti Sõrmusele üle tagant järele, kuna sügisel toimunud tunnustamissündmuse ajal viibis Sõrmus tööülesannete tõttu Saksamaal. EPKK auliikme tunnistust ja märki üle andes meenutas koja juht Ants Noot auliikme statuuti ja ütles, et Põllumajandus-Kaubanduskoja auliige võib olla isik, kes oma aktiivse tegevusega on kaasa aidanud koja eesmärkide saavutamisele ning kes omab koja arengus ja tegevuses olulist kohta ja tähendust. “Kui tänavu sügisel toimus auliikme arutelu, siis oli otsus üsna kiire ja üksmeelne. Roometi viieteistaastane panus koja arengusse ja pühendumus on olnud märkimisväärne,“ tõdes Noot.

Roomet Sõrmus, kes töötab Berliinis Eesti saatkonnas majandusnõunikuna, tänas koja töötajaid saadud tunnustuse eest ja ütles, et Eesti põllumeeste ja toidutootjate mured lähevad talle endiselt korda. Ka praeguses töös puutub ta kokku nii põllumajanduspoliitika kui toidusektori ekspordi teemadega. Sõrmuse sõnul näeb ta Eesti toidu ekspordil suurt potentsiaali, kuigi väljakutsed rahvusvahelises konkurentsis edukalt toime tulla on suured. „Eelkõige on meie tugevuseks Eesti toidu puhtus ja suur looduslähedus, mis mängib meie toidutootmises olulist rolli. Kui võtame kasvõi keskkonna, kus meil toitu toodetakse, siis on see Euroopa ja kogu maailma mõistes üsna unikaalne. Saksamaal elades märkan varasemast veelgi enam, kui suur väärtus see on, et sul on päriselt värske ja kvaliteetne toit saadaval,“ lausus Sõrmus.

Ta lisas, et kui meie poodides ringi vaadata, siis on meie toit Eesti inimeste sissetulekuid arvestades väga kalliks muutunud ja see on suur väljakutse nii meie tootjatele kui tarbijatele. „Kiire hinnatõusu põhjuseid on mitu, kuid Eesti toiduainete suhteliselt kalli hinna tingib kindlasti ka meie toidutööstuse väike tootmismaht. Kui siia juurde arvestada ka toidutoodetele kohalduv käibemaksumäär, siis siin me väga selgelt eristume enamusest teistest riikidest. Toiduainete käibemaksumäär on Eestis üks Euroopa kõrgemaid, kuna meil pole otsustatud kehtestada toidule muidu üldiselt laialt levinud käibemaksu soodusmäära. Saksamaal kehtib enamusele toiduainetele 7% käibemaksumäär, mis on tuleval aastal koguni 15 protsendipunkti madalam Eestis kehtivast määrast. See on meie inimeste ostujõudu arvestades kindlasti suur väljakutse Eesti tootjatele ja sunnib täiendavalt pingutama, et konkurentsis vastu pidada,“ rääkis ta.

Kojas toimunud koosviibimisel anti EPKK aumärk “EestiMAA Heaks” üle ka põllumajanduskojas pikka aega infotalituse juhatajana töötanud Vevo Olevsoole. Olevsoo on olnud kojaga seotud viimased 27 aastat ning koostab siiani koja liikmetele saadetavaid turuülevaateid. Kojas töötades oli Olevsoo südameasjaks ka aianduse valdkonna edendamine.

Eelmine luguPääsukesemärgi hindamisel tegid võidukäiku fermenteeritud tooted
Järgmine luguJaanus Murakas: kaasaegses piimatööstuses mõeldakse mitu aastat ette