Roomet Sõrmus: Avatud talude päev on kummardus maaelule

Lõõtsavägised tõmbasid Pajumäe talus avaürituse käima. Foto: Juuli Nemvalts

Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja esimees Roomet Sõrmus ütles, et Avatud talude päev on rohkem kui pilguheit ellu, kuidas toimetab ja toob toidu meie lauale üks talu või põllumajandusettevõte. „See on talude ja toidutootjate märkamise ja tunnustamise päev. Päev, kus me tõstame fookusesse meie toidulaua katjad, kes igapäevaselt teevad vastutustundlikult ja täie pühendumisega oma tööd,“ sõnas Sõrmus Avatud talude päeva avaüritusel Pajumäe talus.

Roomet Sõrmus märkis, et eriti tore on iga aasta aina rohkem näha lastega peresid, kes võtavad suvel selle aja, et tulla uudistama, kuidas tegelikult valmib või, juust, piim ja millest tehakse leiba ja saia või vaadatakse seda kuidas elatakse maal ja kasvatatakse loomi. „Võib-olla saab just siit alguse mõne lapse või noore armastus ja huvi maaelu vastu ja nad seavad aastakümnete pärast oma sammud maale, et võtta vastu oma elu väljakutsed või valivad elukutse, mis on seotud põllumajanduse ja toidutootmisega,“ avaldas Sõrmus lootust. „Tahangi siinkohal tänada Maaeluministeeriumi ja Põllumajandusuuringute Keskust, kes on avatud talude päeva korraldamist usinasti eest vedanud ja aidanud tuua maaelu rohkem lähedale ja arusaadavaks neile inimestele, kelle elu ja töö igapäevaselt loomade ja taimede kasvatamisega kokku ei puutu.“

Sõrmus ütles, et ajal, kus sõjasündmused iga päev meie inforuumi täidavad ja kus näeme südamevaluga pilte Ukrainas põlevatest viljapõldudest ning oleme tunnistajaks Venemaa jõhkrale käitumisele, mis seab ohtu paljude maailma riikide toidujulgeoleku, räägime ka Eestis veelgi rohkem kodumaise toidutootmise tähtsusest.

„Kasutusele on tulnud väljend –  varustuskindlus. Oleme hakanud mõtlema sellele, et toidu jõudmine poelettideni sõltub paljudest asjaoludest ja välismaised tarneahelad ei olegi nii töökindlad nagu oleme arvanud. Oleme mõistnud, et aina rohkem peame saama olla kindlad oma tootjatele ja eestimaisele toidule,“ kinnitas Sõrmus. „Senikaua kui võrsub vili meie põldudel ja piima annavad meie oma lehmad, ei pea me puudust kartma. Aga see kõik pole iseenesest mõistetav, just praeguses majandusolukorras, mil põllumajandustootjad seisavad silmitsi enneolematute väljakutsetega, vajavad nad Eesti inimeste poolehoidu, et tarbijad tõstaksid toidukorvi vaatamata suurele hinnatõusule jätkuvalt ennekõike kodumaist toitu.“

Sõrmus tunnustas oma sõnavõtus põllumehi ja toidutootjaid, kes varustavad meie toidulauda ja tänu kellele on poodide toidulett niivõrd mitmekesine. „Eesti toidu kasuks räägib meie toidu puhtus, mis on tunnustamist leidnud üle maailma. Oluline on jätkata valitud joont ja seista jätkusuutliku ja keskkonda hoidva toidutootmise eest,“ rõhutas ta. „Eesti põllumajanduses töötavad inimesed annavad oma igapäevase panuse sellest eest, et me ei peaks Eestis kartma toidu puudust, me suudame ennast kenasti kõige vajalikuga varustada ja ka aidata neid, kes seda praegusel ajal hädasti vajavad.“

Põllumajandus-Kaubanduskoja juht ütles, et Avatud talude päev annab võimalust tunnustada neid kolmesadat talu, kes oma uksed külalistele avavad. „Tänu teile saame aimu teie pingutuste suurusest ja töökusest. Usun, et leiame põllumeestele juurde ka palju uusi sõpru, kes mõistavad paremini toidutootjaid ja toidutootmise sügavat tähendust,“ lausus ta.

Eelmine luguAvatud talude päev saab avalöögi juba sel laupäeval Pajumäe talus
Järgmine luguToiduainete käibemaksu langetamine annaks tarbijale olulise võidu