26.03.2025 seminar „Piimarasv ja valk: olulised komponendid“

Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda korraldab seminari “Piimarasv ja valk: olulised komponendid farmile ja töötlejale. Milline on tõu valiku, aretuse ja söötmise mõju eesmärkide saavutamisel?”

Toimumisaeg: 26. märts 2025 kell 10:00 – 16:45 

Toimumiskoht: Järvamaa Kutsehariduskeskus, Särevere õppekoht. Tehnikumi 4, Särevere, Järva maakond.

15 aastat tagasi tundus uskumatuna kui räägiti, et tulevikus ootame me lehmalt 2 kg piimarasva tootmist päevas. Täna on see saanud reaalsuseks, kuid mitte kõikides karjades.

Miks on meie farmides märgatavad erinevused piimarasva tasemes Eesti siseselt, aga veelgi suuremad erinevused võrreldes naaberriikidega? Millised on olnud meie senised eesmärgid, teadmised ja otsused?  Kas tulevikus keskenduda liitritele või tootmise efektiivsusele – rasvkorrigeeritud toodangu tulemustele?  Millised on meie peamised piirangud ja tööriistad – tõug, aretus ja söötmine?

Registreerimine avatud kuni 17. märts 2025. Registreeri end osalema SIIN.

PÄEVAKAVA* 

9:30-10:00 Kogunemine. Hommikukohv ja suupisted

Seminari I osa 10:00-12:00

  • Seminari avamine. EPKK piimatoimkonna juht Pilleriin Puskar, Alltech Eesti OÜ juhataja
  • Kuivainepõhine piima hinnastamine. Ants-Hannes Viira, Maaelu Teadmuskeskuse põllumajandusuuringute osakonna juhataja
  • Kuidas söötmisega toetada piima kuivainesisaldust? Prof. Meelis Ots, Eesti Maaülikool, Söötmisteaduse õppetooli juht
  • Aretus ja piima kuivain Prof. Tanel Kaart, Eesti Maaülikool, Tõuaretuse ja biotehnoloogia õppetool

12:00-13:00 Lõuna 

Seminari II osa 13:00-14:30 

  • Piimatootjate kogemused piima kuivaine suurendamisel. Maarja Paomees, Hummuli Agro OÜ juhatuse esimees; Lauri Post, Kõljala POÜ juhatuse liige
  • Soome piimaturu ülevaade, piimatootja kogemuslugu piima kuivaine suurendamisel. Anna Okkonen, Lääne-Soome ProAgria Oy; Aleksi Kourimo, MaitoKourimo Oy.

Ettekanded soome keeles järeltõlkega.

14:30-14:50 Kohvipaus

Seminari III osa 14:50-16:45

  • Tööstus vajab kõrge kuivainesisaldusega piima. Ivi Jõudu, E-Piima Paide tehase laborijuhataja, Eesti Maaülikooli Toiduteaduse ja toiduainete tehnoloogia õppetool professor;
  • Kuhu me edasi liigume? Maarja Paomees, Hummuli Agro OÜ; Lauri Post Kõljala POÜ; Pille Kallakmaa, Metstaguse Agro OÜ; Tanel-Taavi Bulitko, Eesti Tõuloomakasvatajate Ühistu. Moderaator Pilleriin Puskar, EPKK piimatoimkonna juht, Alltech Eesti OÜ juhataja
  • Vaba arutelu

Seminari modereerib Are Selge, Eesti Maaülikooli rohumaaviljeluse vanemlektor ja METK silotehnoloogiate spetsialist

*Korraldajal on õigus teha päevakavas muudatusi 

Lisainfo: Karmen Roost, EPKK keskkonnavaldkonna projektijuht,
e-post: karmen@epkk.ee, tel: +372 5341 4995

 

Infopäev toimub projekti Sustainable Silage/Jätkusuutlik silotootmine raames, mida kaasrahastab INTERREG Kesk-Läänemere programm 2021-2027.

Eelmine luguMahesektor vajab koostööd ja selgeid sihte
Järgmine luguKeskkonnatervise konverents keskendus kliimateemadele