“Tunnustatud Eesti toit” ehk Pääsukesemärk on Eesti vanim ja tuntuim toidumärgis, mis antakse tootele, mille põhitooraine on 100% kodumaise päritoluga. Sügisene taotlusvoor on toidutootjate jaoks avatud kuni 25. oktoobrini.
Pääsukesemärk antakse tootele, mis toodetakse Eestis, mille põhitooraine on 100% Eestimaise päritoluga ning mis on edukalt läbinud laboratoorse ja sensoorse hindamise. „Eesti toit on muutunud tarbija jaoks aina olulisemaks, mistõttu aitab Pääsukesemärk tootel teha ostuotsuseid kiiremini, toetades sellega ka Eesti oma toidutootjaid,“ ütles Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja juhatuse esimees Ants Noot. Kodumaine peab olema just põhitooraine. „Seega kui toode on näiteks kohupiim rosinatega, siis rosinad võivad tulla mujalt, kuid kohupiim peab olema eestimaine,“ märkis Põllumajandus-Kaubanduskoja toiduvaldkonna projektijuht Janne Viisma.
Viisma sõnul tõstab toidumärgis tootja usaldusväärsust, eristab konkurentidest, täiendab märkimisväärselt müügi- ja turundusvõimalusi ning rõhutab kodumaist päritolu. Tarbija saab seevastu kvaliteedigarantii, võimaluse teha teadlikke ostuotsuseid ja toetada kohalikku toodangut. „Nüüdseks on Pääsukesemärk kvaliteedimärgina ka kaubanduskettide huviorbiidis, kes on teatanud valmisolekust märgiga tooteid poodides enam esile tuua,“ lisas Noot.
Pääsukesemärgile esitatavate toodete kvaliteedi hindamine toimub novembris. Tooteid hinnatakse toiduvaldkonna tunnustatud ekspertide poolt kõigis levinud tootegruppides. Märgise saamiseks peab tootja esitama ka päriolutõendi ning laborianalüüsi koopiad. „Arvestades turueelist, mille Pääsukesemärk annab, on taotluse saatmine kindlasti tootja jaoks seda väärt,“ lisab Viisma.
Sügisene taotlusvoor kestab 25. oktoobrini, täpsem info: https://epkk.ee/paasukesemargi-taotlemine/