Pääsukesemärgi saab 29 kõrge kvaliteediga Eesti toidutoodet

Eile selgusid tänavuse toiduainete hindamise lõplikud tulemused, mille kohaselt antakse Tunnustatud Eesti Maitse pääsukesemärk 29 tootele. Toodete hindamine toimus viies tootegrupis, kõige arvukamalt esitati hindamisele teraviljatooteid. Esimest korda selgitasid hindamiskomisjonide liikmed erinevates kategooriates välja ka oma lemmiktooted. Tunnustatud Eesti Maitse pääsukesemärk antakse kõrge kvaliteediga toidutoodetele, mille valmistamiseks kasutatakse Eestist pärit põhitoorainet. „Hea meel on tõdeda, et seekordsele hindamisele esitati varasemast enam kodumaisest toorainest valmistatud lihatooteid. Samuti teeb rõõmu, et mitmed väiketootjad on hindamisele esitanud huvitavaid ja eristuvaid toidaineid,“ ütles Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja juhataja Roomet Sõrmus.

Lihatoodetest osutus ekspertide lemmikuks AS Linpeti veiseviiner, teraviljatoodetest tõsteti esile AS Tartu Mill kamajahu, pagaritoodetest meeldis hindajatele kõige rohkem AS Lõuna Pagarid krõmpsuv kukkel kanepiseemnetega ja piimatoodetest kiideti OÜ Saidafarmi kohupiimakreemi astelpajumoosiga. Hindajatel jätkus häid sõnu kõigi 29 märgi saanud toiduaine kohta.

TNS Emori poolt kevadel avaldatud uuringu kohaselt on pääsukesemärk Eesti kõige tuntum ja mõjukam toidumärgis. Pääsukesemärki teab teab 84% Eesti elanikest. Samuti on pääsukesemärgil Eestis kasutatavatest toidumärgistest kõige suurem mõju tarbijate ostuotsusele. 50% uuringus osalejatest kinnitas, et just see märk on oluline ostuotsuse tegemisel.
Põllumajandus-Kaubanduskoda on toidukvaliteedimärke välja andnud 1998. aastast alates, sellel sügisel toimus toidu hindamine 22. korda. Tooteid hindavad toiduainetööstuste, teadusasutuste ja -laborite erialaspetsialistidest koosnevad ekspertkomisjonid. Eksperdid on saanud hindamise läbiviimiseks vastava koolituse. Hindamine toimub väljatöötatud kriteeriumide alusel pimetestil, ekspertide isiklikud maitse-eelistused arvesse ei lähe. Kvaliteedimärgiga toodete kvaliteeti kontrollitakse lisaks põhihindamisele litsentsilepingu kehtimise ajal ka jooksvalt, et tagada märgiga toodete läbivalt kõrge kvaliteet.
Tunnustatud Eesti Maitse ja Tunnustatud Maitse kvaliteedimärkide tunnistused antakse toidutootjatele pidulikult kätte homme, 26. oktoobril kell 18 Tartus Vanemuise Kontserdimajas algaval sügisballil. Märkide kandmise õiguse saab tänavu kokku 38 toodet – 29 tootele antakse pääsukesemärk ja 9 tootele ristikumärk.
Lisainfo: EPKK avalike suhete juht Malle Lind, e-post: malle@epkk.ee, tel 600 9349,www.epkk.ee.
Tunnustatud Eesti Maitse päritolu- ja kvaliteedimärk antakse järgmistele toodetele:

KALATOOTED
 
Japs AS
Külmutatud suitsutatud angerjafilee
Läätsa Kalatööstus AS
Saaremaa vürtsikilud
 
LIHATOOTED

Atria Eesti AS
Delikatesshakkliha Maks ja Moorits
Kodune hakkliha Maks ja Moorits
Seahakkliha Maks ja Moorits
Veisehakkliha Maks ja Moorits
 
Linpet AS
Põdraviiner
Veiseviiner – ekspertide lemmik
PAGARITOOTED, TERAVILJATOOTED
 
Eesti Pagar AS
Rehe teraleib
 
Kivisaare Veski OÜ
Rukkiklii
Nisujahu
Sõre nisujahu
Nisuklii
Täistera odrajahu
Täistera odramanna
Lunaris OÜ
Poodiumi Päris Kodusai
Lõuna Pagarid AS
Krõmpsuv kukkel kanepiseemnetega – ekspertide lemmik
Tartu Mill AS
Kamajahu – ekspertide lemmik
Manna
Rukkikroovjahu
Rukkitäisterajahu
Šeiker TÜ Pai Pagar
Kohupiimarull
PIIMATOOTED
 
Esko talu
Kreeka jogurt
Saaremaa Piimatööstus AS
Või
Või soolakristallidega
Saidafarm OÜ
Kohupiimakreem astelpajumoosiga – ekspertide lemmik
AEDVILJATOOTED, KASTMED, JOOGID

Haage Joogid OÜ 
Looduslik mineraalvesi B’EST
Mahetark OÜ
Astelpajusiirup
Võilillesiirup
Eelmine luguAasta Põllumehe konverentsil vaetakse põllumajanduspoliitika rakendamist
Järgmine luguToidutootjate sügisballil kuulutati välja EPKK auliige ja aumärkide kavalerid