Toidutootjad avastavad uuesti ammutuntud vana ja seekordsele detsembris toimunud Pääsukesemärgi hindamisele saadeti mitmeid hapendatud tooteid, mis said hindamiskomisjonilt kõrge hinnangu.
Seekordsele Pääsukesemärgi toodete hindamisele saadeti rekordarv tooteid. „Tootjad mõistavad aina enam, et poodides aitab ostjatel teha paremaid valikuid toidumärgis, mis annab teada, et toode on valmistatud eestimaisest toorainest ja toodetud Eestis. Ehk just seetõttu oli hindamisele saadetud toodete hulk nii rikkalik,“ kommenteeris Põllumajandus-Kaubanduskoja projektijuht Janne Viisma esitatud taotlusi.
Hindamine viidi läbi TFTAK (Toidu- ja Fermentatsioonitehnoloogia Arenduskeskus) sensoorika laboris. TFTAK Funktsionaalsete toitude ja jookide arenduse suunajuht Rain Kuldjärv ütles hindamisjärgselt, et seekordne hindamine näitas taas, et meie kohalikud toorained on ideaalsed maitsvate ja tervislike toitude ja jookide valmistamiseks.
„Kõige rohkem oli esindatud kohalik veiseliha, ebaküdoonia ehk põhjamaine sidrun, erinevad ravimtaimed, küüslauk ja erinevad kohalikud ning hästi tuntud köögiviljad, näiteks kapsas ja porgand. Nendest hästi tuntud toorainetest olid kokku pandud väga maitsvad toidud ja joogid, mida võiks põhimõtteliselt jagada kaheks – head traditsioonilised tooted, näiteks kapsarullid kanalihaga, mahe rohumaaveise küljesteik või romsteek, ja uuenduslikumad funktsionaalsed tooted, näiteks fermenteeritud porgandimahla sisaldavad funktsionaalsed joogid, ebaküdoonia toonik, fermenteeritud küüslauk,“ rääkis Kuldjärv. Ta lisas, et just fermenteeritud toitude järjest kasvav populaarsus hakkas silma uuendusliku suuna pealt.
„Kuigi fermentatsioon on aastatuhandeid tuntud toidu valmistamise meetod, siis tore on näha „unustatud vana“ uut tärkamist, mis sobivad traditsiooniliste maitsvate toitude ja jookide kõrvale ideaalselt. Kindlasti soovitan seekordseid Pääsukesemärgi omandanud tooteid ise järgi proovida, sest valik oli niivõrd mitmekesine ja igaüks leiab midagi oma maitsemeeltele sobivat. Ja ma olen üsna kindel, et leiate sellest valikust mõne uue lemmiku!,” kinnitas ta.
Viisma lisas, et siiski oli toodete hulgas ka üks toode, mis märki ei saanud, kuna sisu ei vastanud nimele ja hindamiskomisjoni tähelepanekud anti tootjale ka edasi.
Uued tooted, mis said Pääsukesemärgi detsembrikuu hindamisel:
- Võrtsjärve angerjas koduses marinaadis – Kalbuse OÜ
- Funktsionaalne fermenteeritud porgandi-peedi mahla jook mustsõstamahla – Raw Edge OÜ
- Ananassimaitseline fermenteeritud porgandimahla funktsionaalne jook – Raw Edge OÜ
- Ökoloogiline küüslaugukrõps – Vinkymon OÜ
- Ebaküdoonia limonaad – Vinkymon OÜ
- Ökoloogiline ebaküdoonia siirup – Vinkymon OÜ
- Ebaküdoonia toonik – Vinkymon OÜ
- Ökoloogiline ebaküdooniakrõps – Vinkymon OÜ
- Ökoloogiline ebaküdooniamaius – Vinkymon OÜ
- Ebaküdoonia-melissi limonaad – Vinkymon OÜ
- Ebaküdoonia-pihlaka limonaad – Vinkymon OÜ
- Ökoloogiline fermenteeritud küüslauk – Vinkymon OÜ
- Kapsarullid kanalihaga – Lunden Food OÜ
- Kapsarullid sealihaga – Lunden Food OÜ
- Mahe rohumaaveise proteiinihakkliha – Linnamäe Lihatööstus AS
- Mahe rohumaaveise antrekoodi steik – Linnamäe Lihatööstus AS
- Mahe rohumaaveise denver steik – Linnamäe Lihatööstus AS
- Mahe rohumaaveise küljesteik – Linnamäe Lihatööstus AS
- Mahe rohumaaveise lihalõiked – Linnamäe Lihatööstus AS
- Mahe rohumaaveise minutisteik – Linnamäe Lihatööstus AS
- Mahe rohumaaveise Petite tender – Linnamäe Lihatööstus AS
- Mahe rohumaaveise Picanha steik – Linnamäe Lihatööstus AS
- Mahe rohumaaveise romsteek – Linnamäe Lihatööstus AS
- Mahe rohumaaveise sisefilee steik – Linnamäe Lihatööstus AS
- Mahe rohumaaveise välisfilee steik – Linnamäe Lihatööstus AS
- Mahe rohumaaveise pajakuubikud – Linnamäe Lihatööstus AS
- Helluse Vägi – Mahe Eeriksaare OÜ
- Nooruse Vägi – Mahe Eeriksaare OÜ
- Rahu Vägi – Mahe Eeriksaare OÜ
- Üheksa Mehe Vägi – Mahe Eeriksaare OÜ
- Piparmünt – Mahe Eeriksaare OÜ
- Saialill – Mahe Eeriksaare OÜ
- Tasakaalu Vägi – Mahe Eeriksaare OÜ