EPA Mahekonverents aitab murda vanu mõttemalle

EPKK põllumajandusvaldkonna nõunik Kaisa Vahtmäe eelmisel aastal EPA messil. Vahtmäe sõnul vajab taimearetusteema rohkem selgitust, et muutuksid hoiakud. Foto: Ove Maidla

EPA messi esimesel päeval, 11. oktoobril toimub mahekonverents, kus käsitletakse kahte olulist teemat: millised on uued aretustehnikad (UAT) ja mahe koolitoidu olulisus tänases Eestis. Aretusteemad on seotud paljude valeuskumustega, mida konverentsiettekanded aitavad kummutada, lubab Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja põllumajandusvaldkonna nõunik Kaisa Vahtmäe kuulajatele.

Vahtmäe ütles, et konverentsi esimeses pooles käsitleb UAT teemat METK`i  taimebiotehnoloogia osakonna vanemteadur-juhataja Liina Jakobson, kes on kursis valdkonna tehnilise köögipoolega, kuid suudab teemat nö „lihtsamas keeles“  kuulajatele esitada.

„Oluline ongi, et selle seemne kasvataja või toidu tarbija saaks aru, millega on tegu ja kas aretustöö tulemuses on midagi mida peaks kartma. Täna ongi UAT puhul probleemiks asjaolu, et ei saada aru, mida aretustöö endast kujutab ja ametnikud räägivad sellest väga tehniliselt. Inimesed ootavadki seda, et keegi seletaks lihtsalt ja kõigi jaoks arusaadavalt, mis on mis,“ rääkis ettekande tagamaadest Jakobson. Ta toonitas, et UAT ei ole kindlasti GMO.

Vahtmäe sõnul tahetakse aga võhikute poolt tihti UAT ja GMO vahele võrdusmärk panna. „Eesti vaate kõrval räägime mahekonverentsil milline on Euroopa nägemus UAT teemal, see võiks kuulajatele huvi pakkuda,“ lisas ta.

Vahtmäe ütles konverentsikava kommenteerides, et mahe koolitoidu teema muutub üha aktuaalsemaks. „Konverentsil avame riigipoolset nägemust. Uurime, kas mahetoit on vajalik ja kas riik planeerib seda jätkuvalt toetada. Seejärel jagab enda kogemusi ja mõtteid toitlustusteenuse pakkuja Aaro Lode, Baltic Restaurants Estonia juht. Väärib mainimiste, et ettevõte on suurim toitlusteenuse pakkuja Eestis teenindades üle Eesti 182 toitlustuskohta – üldhariduskoolid ja lasteaiad, ülikoolid, büroohooned, personalirestoranid. Koolitoitlustamist teostab Baltic Restaurants oma tuntud kaubamärgiga Daily,“ rääkis ta.

Vahtmäe osutab, et Aaro Lode on varasemalt ERR vahendusel kinnitanud, et koolide ja lasteaedade toidu probleem ei ole mitte puudulik mahetooraine, toiduraha, hankeprotsess, üks või teine ettevõte, vaid ükskõiksus, mis ühiskonnas lasteasutuste toitlustuse suhtes tegelikult valitseb.

Lode seisukoht on, et koolitoitlustaja on praegu tugeva surve all, kuna koolitoidu maksumus pole  aastaid muutunud. Tema sõnul vajab koolitoit ühest ja kindlat tulevikuvisiooni ning kaasajastamist vajavad riigihangete põhimõtted nagu ka kogu rahastusmudel.

Mahekonverentsi lõpetab arutelupaneel „Mahetoidu positsiooni kindlustamine eestlaste toidulaual“, mida juhib EPKK mahetoimkonna esinaine Mirjam Pikkmets.

Konverentsi kava on nähtav SIIT.

EPA mess toimub 11.-12. oktoober Tartus, Eesti Rahva Muuseumis. Kahe päeva jooksul toimub 35 seminari või teemade tuba, 4 valdkonna konverentsi ja EPA stuudio live ettekanded. Messil osaleb ligi 89 ettevõtet.

Eelmine luguAnts Noot: riigil napib koostöösoovi
Järgmine luguMessifotod I Koda: toidumärgis aitab paremini silma jääda