Eesti toidutootjad osalevad maailmanäitusel ja toidumessil Gulfood

Sergei Melnik tutvustab messil Idamaiseid hapupiimajooke Airan. Stendi külastab Maaeluminister Urmas Kruuse koos Eesti suursaadiku Jaan Reinholdiga. Foto: Maaeluministeerium

Maaeluminister Urmas Kruuse koos toidusektori äridelegatsiooniga on 14.–18. veebruarini visiidil Araabia Ühendemiraatides. Messil Gulffood Eesti ühisstendiga väljas 20 Eesti toidu- ja joogisektori ettevõtet.

Visiidi raames kohtus Kruuse AÜE kliimamuutuste- ja keskkonnaministri Mariam bint Mohammed Saeed Hareb Almheiriga. Kahepoolsel kohtumisel arutleti teaduse ja innovatsiooni valdkonna ja kestliku toidutootmise koostöö teemadel. „Kvaliteetse toidu tootmine algab hoolikalt valitud toodangust. Eesti visiitkaardiks on värske õhk, puhas vesi, mis on puhta toidu tootmise eelduseks. Meie ettevõtted kasutavad kaasaegset tehnoloogiat, et muuta tootmine ja logistika võimalikult efektiivseks ja sanitaarseks ning vähendada nende keskkonnamõju,“ ütles Kruuse Eesti toidutootmise plusse tutvustades.

Kruuse esitas kohtumisel Araabia Ühendemiraatide ministrile küllakutse. „Kuna tehnoloogia on meie tulevases koostöös oluline teema, oleme avatud edasistele aruteludele aretuse, sünteetilise bioloogia, digiteerimise, bioressursside ja vesiviljeluse vallas,“ sõnas Kruuse.

Praegu toimub Dubais maailma suurim toidu- ja joogisektori mess Gulfood. Tegemist on B2B-messiga, kus eelmisel aastal osales enam kui 2500 eksponenti 85 riigist. AÜE unikaalne asukoht ida ja lääne vahel toob messile kokku toidusektori võtmeisikud Lähis-Idast, Aasiast, Aafrikast ja Euroopast, luues Eesti toiduettevõtetele suurepärase võimaluse tutvustada end pea kogu maailmale. 17. veebruaril algab Dubai EXPO-l lisaks toiduteemaline nädal “Food, agriculture and livelihoods”.

Äridelegatsiooni liige, EEsti PÕllumajandus-Kaubanduskoja liikmesettevõtte Chaga Healti tegevjuht Siim Kabrits sõnas, et messidel käimine on tavapärane osa turu ettevalmistusest. „Praegu on maailm jätkuvalt tervisekriisis. Chagal on seetõttu siinsetele turgudele sisenemiseks väga õige aeg ning selleks me ka Gulfoodil oleme. Senine koostöö on olnud Omaani-keskne, nüüd aga laiendame oma tegevust siinsetes riikides.“

Visiidi raames korraldab Eesti Kaubandus-Tööstuskoda Dubais koos maaeluministeeriumi, Eesti Toiduainetööstuse Liidu, Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja, Eesti saatkonnaga Abu Dhabis ja EAS-iga ligi 150 osalejaga Eesti toidu turundusürituse, kaasates nii kohalikke ettevõtteid kui ka meediat. Eesmärk on aidata tõsta Eesti toiduainetööstuse nähtavust maailmas ja suurendada Eesti ettevõtete ekspordivõimekust uute potentsiaalsete välispartnerite leidmise kaudu. Eesti toidu promoüritusel valmistab toidud osaliselt Eestist toodud materjalidest tunnustatud Eesti kokk Dmitri Rooz, kes on Eestit mitu korda esindanud n-ö kokkade olümpial Bocuse D’Oril.

Lisaks toimuvad visiidi käigus ärikohtumised kohalike ettevõtete ja partneritega ning külastatakse mahe- ja piimafarmi. Visiidil osaleb lisaks minister Urmas Kruusele ka maaeluministeeriumi kalanduspoliitika ja välissuhete asekantsler Siim Tiidemann.  Äridelegatsiooni kuuluvad Eesti toidusektori ettevõtted Saidafarm, Chaga, Freezedry, Bio CC ja Viking Trading, aga ka Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja juhatuse liige Meeli Lindsaar.

Eelmine luguSelgusid piimalehmade, lihaveiste ja sigade jõudlusnäitajad
Järgmine luguErimärgistatud kütuse suurem aktsiisisoodustus aitaks leevendada energiakriisi mõjusid