Eesti toidu kuul peaksime tähelepanu pöörama kodumaise toidutootmise väärtusele

Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja hinnangul peaksime täna algaval Eesti toidu kuul suuremat tähelepanu pöörama kodumaise toidutootmise väärtusele. Eesti põllumehed ja toidutootjad pingutavad iga päev selle nimel, et meie laual oleks värske ja kvaliteetne Eesti toit, kuid viimased paar aastat on paljud toidutootjad võidelnud ka ellujäämise nimel.

„Oleme viimase paari aastaga kaotanud rohkem kui kümnendiku Eesti piimakarjast ja ligi veerandi kodumaisest seakasvatusest, mistõttu peaksime kõik – tarbijad, kaupmehed, toidutöötlejad, põllumehed ja poliitikakujundajad – tõsiselt mõtlema, mida saaks igaüks meist teha kodumaise toidutootmise hea käekäigu kindlustamiseks,“ ütles Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja juhataja Roomet Sõrmus.

„Piim maksab poes tunduvalt vähem kui vesi, samas kui Eesti talud ja põllumajandusettevõtted on sunnitud kahjumite tõttu piimatootmise lõpetama. Arvan, et peaksime selle põhjuseid analüüsima ja leidma võimalusi sellise ebanormaalse olukorra muutmiseks. Olulisteks märksõnadeks siinkohal on ebaausate kauplemistavade ohjamine ja vastutustundlik käitumine,“ lisas Sõrmus.

Tema sõnul meelitavad mitmed suured kaupluseketid vaatamata Eesti toidu kuule jätkuvalt ostjaid poodi välismaise sealihaga – Rimi kauplustes pakutakse kampaania raames odavat Poola liha ja Maxima meelitab tarbijaid Hispaania sealihaga. „Arvestades kodumaiste seakasvatajate väga keerulist olukorda ja piiranguid meie liha eksportimisel, peaksid just kaupmehed eelistuse andma kvaliteetsele ja värskele Eesti sealihale, sest kaupmeeste valikutest sõltub väga palju ka Eesti tarbijate ostukäitumine,“ rõhutas Sõrmus.

Eesti toidu kuu

Täna kuulutatakse Maaeluministeeriumi eestvedamisel Muhumaal Koguva sadamas välja Eesti toidu kuu. Septembris toimuva toidukuu jooksul leiab aset üle 30 kodumaisele toidule pühendatud sündmuse ja festivali.

“Eesti toidutootjad kuulutavad juba teist aastat septembri Eesti toidu kuuks, et väärtustada kodumaist päritolu toitu ja kasvatada selle populaarsust tarbijate seas. Toidukuu toimub septembris, sest see on Eestis kasvatatud toidu poolest kõige rikkalikum ja võimalusterohkem aeg meie köökides,” ütles Eesti toidu kuu projektijuht Kadi Raudsepp. Eesti toidu kuu juhtmõtteks on “Ma armastan Eesti toitu”.

Eesti toidu kuu puhul on tulnud üle 70 eripakkumistega välja Eesti toidutee võrgustikku kuuluvad restoranid ja toidukohad. Lähemalt Eesti toidu kuu sündmuste ja pakkumiste kohta: www.eestitoit.ee

Eelmine luguTasuta infopäev “Tootjarühmade ja tootjaorganisatsioonide loomine”
Järgmine luguNoortalunikud: Üliodav piimahind kauplustes on lükanud piimatootjad kuristiku servale