Eesti toidu kuul kasvas kodumaise toidu tarbimine

Foto: pixabay.com

Septembris viis maaeluministeerium juba kaheksandat aastat läbi Eesti toidu kuud, mis meelitas rohkem kui kolmekümnele toiduüritusele kohale rekordiliselt üle 85 000 inimese. Kodumaist toidukaupa eelistasid inimesed rohkem ka poodides.

Eesti toidu kuu eesmärk on tuua kohalik toit ja toidukultuur tähelepanu keskpunkti ning väärtustada tööd ja maaelu, mille kaudu toit meie lauale jõuab.

Eesti toidu kuu üritustest pakkusid inimestele enim huvi Põhjala tehases toimunud Taluliidu „Maa tuleb linna“, Tõuloom ja Tartu sügislaat ning Uma Mekk koos kohvikute ja restoranide nädalaga Võrumaal, kuhu jõudis ligi 20 000 inimest. Rekordarv külalisi meelitasid kohale ka Karksi-Nuia Meefestival, Tallinn Coffee Festival (TLNCF), Avatud triiphoonete ja aedade päev, Sibulatee puhvetite päev ja Võrtsjärve Angerjafestival.

Rõõmustavalt kasvas kodumaise toidukauba müük septembris ka poodides. Coop Eesti värske analüüsi kohaselt eelistasid inimesed septembris kodumaist toitu võrreldes välismaisega kaks korda rohkem.

Eesti toidutootjaid esindava Toiduliidu juhi Sirje Potisepa sõnul kannavad paljud kodumaised toidukaubad poes „Toodetud Eestis“ märgiseid, et teha kodumaise toidu eelistamine inimestele veelgi lihtsamaks. „Kui on poes valida kahe võrdse toote vahel, üks nendest välismaine ja teine kodumaine, võiksime eelistada alati kodumaist, sest vaid nii toetame omasid,“ sõnas Potisepp.

Eesti Põllumajandus- ja Kaubanduskoja esimees Roomet Sõrmus lisas, et Eesti toit paistab silma ka mujal, olles Euroopa Toiduohutusameti seiretulemuste järgi üks maailma puhtamaid. „Viimase 2020. aasta aruande kohaselt ei leitud Eesti ja Soome päritolu toidust mitte ühelgi juhul pestitsiidijääkide piirnormide ületusi, sama ei saa kahjuks öelda paljude teiste riikide toidu kohta,“ ütles Sõrmus.

September on Sõrmuse hinnangul kõige õigem aeg Eesti toidu kuu tähistamiseks, sest just siis on meie toidulaud tõeliselt rikkalik – enamus saagist on salves ja valik väga mitmekesine. „Eesti inimesed võiksid aga kodumaise toidu kuud tähistada aastaringi, sest meie toit väärib seda,“ lisas ta.

September oli pühendatud Eesti toidule. Juba kaheksandat aastat toimusid Maaeluministeeriumi eestvedamisel Eesti toidu kuu raames mitmed põnevad üritused, mille keskmes on kohalik ja maitsev tooraine. 2022. aastal võttis Eesti toidu kuu üritustest osa üle 85 000 inimese. Lisainfo: www.eestitoit.ee.  

Eelmine luguKoda viis Eesti ettevõtted Euroopa tähtsaimale toidumessile
Järgmine luguSõrmus: Euroopa põllumajandus on muutusteks valmis