Põllumajandus- ja Toiduamet ning TalTech korraldasid täna suuremate kaubanduskettidega ja liitudega ümarlaua, et arutada, mida teha, et jaekauplustes oleks temperatuurinõuded alati tagatud ning tarbijani jõuaks ohutu toit.
Põllumajandus- ja Toiduameti (PTA) ning TalTechi eestvedamisel korraldati täna „Toidu säilitustemperatuuride teemaline ümarlaud“, mille eesmärgiks oli tutvustada nii TalTechi kui ka PTA mõõtmistulemusi jaekaubanduskettide külmikutes. Kuna jaekaubanduses pole temperatuuride olukord võrreldes varasema aastaga oluliselt paranenud, siis kohtuti taas, et tutvustada tulemusi ning arutati, milliseid meetmeid veel kasutusele võtta.
TalTechi keemia ja biotehnoloogia vanemlektori Ivar Järvingu kinnitusel ei ole võrreldes eelmise aastaga toidu säilitamise tingimused kauplustes oluliselt muutunud paremaks. Ta lisab: „Pigem on kerge muutus halvemuse suunas. Näen siin lahendusena kaupmeeste intensiivset teavitamist, sest toidu tervislik säilitamine on just nende kätes. Meie tootjad valmistavad suurepärase kvaliteediga toite, aga et see kvaliteet jõuaks ka tarbijate lauale, on vajalik jälgida säilitustemperatuuri ja aega. Toon siin näiteks kartulisalati. Meie ülikooli teadlaste hiljutine uurimus näitab, et tuntud poeketi kartulisalat säilib hästi kui järgida tootja poolt soovitatud temperatuuri ja aega. Säilitusaega on võimalik oluliselt pikendada säilitades toodet 0 °C juures, näiteks jääl. Iga lisanduv plusskraad alates +6 °C vähendab toidu kvaliteedi säilivusaega.“
Põllumajandus- ja Toiduameti toiduosakonna juhtivspetsialisti Jaana Oona sõnul teostas amet temperatuuri mõõtmisi kokku 838 jaekaupluses. „Kokku esines üle Eesti 22% jaekauplustes temperatuuride puhul puuduseid. Enim rikkumisi tuvastati hakkliha, liha, lihavalmististe ja kala puhul. Tegemist on aga toodetega, mille puhul on toidutekkeliste nakkushaiguspuhangute risk kõige suurem,“ selgitas Oona.
Suuremate jaekaubanduskettide Selveri, Rimi, Maxima, OG Elektra, Prisma Peremarketi ja COOP kauplusi kontrolliti 681 korral. „Temperatuuri mõõdeti neis kokku 381 kaupluses, millest 24% jaekauplustest esines puuduseid, mis näitab selgelt, et temperatuurinõuete tagamisega on probleeme,“ kirjeldas Oona.
Põllumajandus- ja Toiduamet ning TalTech korraldasid antud kohtumist kaubanduskettide ja liitudega juba teist aastat, et otsida probleemile lahendusi. Jaekaubandusketid mõistavad probleemi ning teevad omalt poolt erinevaid parendustegevusi, muuhulgas hõlmab see töötajate koolitamist, paremat koostööd toidutootjatega, külmkappide vahetamist jms.