Aasta Põllumees 2020 kandidaat Eerika Pääbus võlub Andre talupiima juustuks

Fotol: Erika Pääbus, autor: Sven Arbet

Erika Pääbus on koos peremees Aivar Alvistega rajanud Andre Juustufarmi, kus toodavad Gouda tüüpi juuste, mis on pälvinud rohkelt medaleid ja tunnustusi rahvusvahelistelt messidelt. Andre talupood Tartu-Võru maantee ääres on aastatega kõvasti tuntust kogunud, sest just siit kauplusest saab kohapeal valmistatud talujuuste valida.

“Meie juustukoda sai 20. augustil viieaastaseks ja algusaegadega võrreldes oleme tehnoloogiliselt palju edasi arenenud,” teatas rõõmsalt Andre talu perenaine Erika Pääbus, et juustukotta on soetatud mitmeid uusi seadmeid, näiteks eelpressi vann, mis tõstab juustu kvaliteeti ja stabiilsust.

Andre talulaudast jõuab Lely robotitega lüpstud piim juustukotta katlasse, lisatakse Hollandist saadud bakter ja lastakse sel oma tööd teha. Eelvannis valgub vadak välja, siis läheb juust pressi alla, juustukerad jõuavad soolvanni, sealt juustulattu.

Andre talu Hollandi tüüpi juustud on nii haruldase ja hõrgu maitsega, et võib vaid aimata, kui raske, filigraanne ja täpne töö on niivõrd kvaliteetsete, rahvusvaheliselt tunnustatud juustude taga.

“Meie juust hakkab ikkagi põllult peale,” rõhutas perenaine. Nende erilise maitsega juustude saladus seisneb selles, et pere kontrollib väga hoolikalt, mis toimub põllult taldrikuni: valitakse õige silokultuur, looma eest kantakse erilist hoolt, et piim oleks hea, ja juustu valmistamine on ka väga täpne protsess.

“Kui piim on halb, siis võime kas või kõrvade peal seista, aga head juustu ei saa,” ütles Erika Pääbus.

Rihivad šviitsi tõugu

Taluperemees Aivar Alviste alustas oma esivanemate talus Kambja vallas Talvikese külas traditsiooniliselt piimakarjakasvatusega paarkümmend aastat tagasi. Viimased kümme aastat on ta tegutsenud koos elukaaslase Erika Pääbusega ja koos on nad jõudnud juustutootmiseni. Talus võetakse vastu ekskursioone ja tehakse juustu degusteerimisi renoveeritud aidahoones.

Kogenud juustumeistrina vaatab perenaine hoopis teise pilguga oma loomi, keda nimetab mummukesteks. Siin laudas ei aeta taga lüpsirekordeid (olulisem on lehma tervis), ei peeta suurt lugu paljukiidetud holsteini tõust (lüpsavad liiga lahjat nn poepiima). Perenaine selgitas, et head juustu saab vaid sellisest piimast, mis tuleb tervetelt hästi hoitud stressivabadelt lehmadelt.

Ehkki Andre talukarjas on mitu tõugu esindatud, peab Erika kõige rohkem lugu šviitsi tõugu lehmadest, kuna just need tuhkjaspruunid lehmad annavad piimavalgu eriliste omaduste tõttu kõige paremat juustupiima Šveitsis. Paarkümmend šviitsi tõugu lehma on ka Andre talulaudas ja suund on võetud selle tõu suurendamisele.

Loe edasi Maalehest. 

Aasta põllumees 2020 KANDIDAAT ERIKA PÄÄBUS

Andre Juustufarmi OÜ, Andre Farmi OÜ.
Tartumaa.
Piimatootmine, juustuvalmistamine.
Piimakari 200 aastalüpsiga kuni 9000 kg lehma kohta. Noorkari 180.
Maakasutus 370 ha, sellest on omandis 180 ha. ■ Juustutootmine. Gouda tüüpi juustud, üheksa tonni kuus.
Pereettevõte.
17 töötajat.

Eelmine luguLihaveisekasvatajad kogunevad Tartusse aastakonverentsile
Järgmine luguReedel toimub Laitses Põllumeeste Autopäev