Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda (EPKK) annab teada, et Pääsukesemärki kandvate toodete hulka lisandus sel nädalal 8 uut toodet ning järelhindamise läbis edukalt veel 10 varem märgise saanud toodet.
Pääsukesemärk, mis tähistab tänavu oma 25. juubelit, on Eesti vanim ja tuntuim toidumärgis. Märk kinnitab, et toode on valmistatud Eestis kodumaisest toorainest ning vastab kõrgetele kvaliteedistandarditele. Eesti Konjunktuuriinstituudi 2024. aasta uuringu järgi tunneb Pääsukesemärki 95% Eesti tarbijatest ning 86% peab seda usaldusväärseks.
Uued Pääsukesemärgiga tooted 2025. aasta mais:
- Atria Eesti AS: Maks&Moorits Seavälisfilee kuubikud
- Frank Kutter: Hakkliha tailihast, Kodune hakkliha, Sea hakkliha
- Kalamajakas OÜ: Säina Jäss marineeritud punase peedi, vürtside ja sibulaga; Säina Jass marineeritud tilli, vürtside ja sibulaga
- Peninuki Distillery OÜ: Peninuki Forest Gin, Peninuki Raspberry Gin
Hindamisel osalesid sõltumatud eksperdid Toidu- ja Fermentatsioonitehnoloogia Arenduskeskusest (TFTAK), hinnates toodete sensoorset kvaliteeti vastavalt väljatöötatud kriteeriumitele.
Lisaks läbis järelhindamise edukalt 10 toodet, millele o
n varem omistatud Pääsukesemärk.
Järelhindamise läbinud tooted:
- Tartu Mill: Manna, Rukkitäisterajahu, Täistera nisujahu
- DGM Shipping AS: Delikatess vürtsikilufilee Skandinaavia moodi, Tallinna vürtsikilufilee, Tallinna vürtsikilufileed õlis
- Wiru Mill OÜ: Mahe toortatrajahu
- Tarplani Kaubanduse OÜ: Caesari kaste, Majonees Provansaal, Majonees Provansaal Premium
EPKK toiduvaldkonna projektijuht Janne Viisma sõnas:
„Pääsukesemärk on kindel garantii, et tegemist on ehtsa Eesti toiduga, mis on valmistatud päris kodumaisest toorainest. Tarbijale annab see märgis kindluse, et tooted läbivad regulaarselt järelhindamisi – teeme pistelisi kontrolle, et tagada märki kandvate toodete püsiv kvaliteet, ka neil toodetel, mis on olnud valikus juba aastaid. Meie jaoks on oluline, et Pääsukesemärk oleks usaldusväärne ja tarbijat ei eksitataks. Sinimustvalge kujundusega toode ei tähenda alati, et see on Eestis valmistatud – Pääsukesemärgi puhul aga võid selles kindel olla. Kutsume tarbijaid üles uurima märgiseid hoolikalt, et veenduda, kas lubatud kodumaine toode seda tegelikult ka on.”
Toidu- ja Fermentatsioonitehnoloogia Arenduskeskuse (TFTAK) sensoorikaekspert Rain Kuldjärv lisas:
„TFTAKis hindame tooteid anonüümselt, lähtudes nende sensoorsetest omadustest – välimusest, lõhnast, maitsest ja tekstuurist. Tänavusel kevadisel hindamisel osales 18 toodet, neist 8 uut ja 10 järelhindamisel. Rõõmustav on, et kõik tooted vastasid kõrgetele kvaliteedistandarditele ning väärisid Pääsukesemärki. Meelde jäid näiteks Frank Kutteri pehme tekstuuriga hakkliha ning Peninuki vaarika gin, mis avaldas tugevat muljet oma aroomiga. Kalatoodetest oli komisjoni lemmik klassikaline säinas tugevas äädika-sibula marinaadis. Kutsun kõiki Eesti toidutootjaid üles taotlema Pääsukesemärki. Kui teie toote põhitooraine on kodumaine, tasub kindlasti seda märki taotleda – Pääsukesemärk on tarbijate seas kõrgelt hinnatud ja tähistab usaldusväärset kvaliteeti.“
Vaata videot Raini kommentaaridega videot: SIIN
Pääsukesemärk on kvaliteedimärk, mis kinnitab, et toode on valmistatud Eestis kodumaisest toorainest. Märgise eesmärk on aidata tarbijatel teha teadlikke valikuid, toetada Eesti toidutootjaid ja hoida kohalikku toidukultuuri.
Lisainfot Pääsukesemärgi ja selle taotlemise kohta saab aadressilt: www.pääsukesemärk.ee