Tänasest algab Toiduliidu poolt algatatud sealiha teavituskampaania, mille põhirõhk on selgitustööl erinevate sealiha rümbatükkide rasvasisalduse ja toiteväärtuse kohta. Sealiha teavituskampaania kestab 2010. aasta lõpuni ning kampaaniat rahastavad PRIA ja Toiduliit.
Toiduliidu juhi Sirje Potisepa sõnul tarbitakse Eestis ühe inimese kohta aastas 71 kilogrammi liha, millest poole moodustab sealiha. Antud näitaja jääb siiski 20%-ga keskmise eurooplase tarbimisele alla. „Keskmine Euroopa elanik tarbib 6,7 kilogrammi sealiha aastas enam kui eestimaalane, kelle toidulaua alustalaks on aastasadu olnud just nimelt sealiha,“ sõnas Sirje Potisepp.
Eurostati andmetel söövad hispaanlased 60,7, taanlased 56,9, sakslased 55,7 ja meie lähinaabrid leedukad 41,8 kilogrammi sealiha ühe elaniku kohta aastas.
„Sealiha ümber ringleb nii palju müüte suure rasvasisalduse kohta, mis kindlasti vajaksid lahtirääkimist ja selgitamist,“ lisas Sirje Potisepp.
Sealiha erinevate tükkide rasvasisaldus kõigub 5% – 35% vahel, mis on võrreldavad tervislikuks peetava kanaliha rasvasisaldustega. Igaüks leiab vastavalt oma toitumisharjumustele ja vajadustele õige tüki ning ei pea loobuma sealiha söömisest.
Sealiha sisaldab keskmiselt: energiat 256 kcal, rasva 16,7g, valku 17,0g, Mg 21 mg, tsinki 2,8 mg, rauda 1,1 mg.
Seafilee sisaldab keskmiselt: energiat 144 kcal, rasva 6,0g, valku 22g, Mg 22 mg, tsinki 2,6 mg, rauda 0,96 mg.