Liivimaa maitsete retk algas Jõgevamaalt

Liivimaa Maitsed alustas teisipäeval oma tootjate tutvustamist partnerriikide ajakirjanikele just Jõgevamaalt.


Kulinaarne rännak Eestis ja Lätis, mis kannab nime Liivimaa Maitsed, on Est-Lat programmi projekt aastateks 2017‒2020. See koostööprojekt ühendab peamiselt väikesi toidutootjaid Eestis ja Lätis. Toidumarsruut Taste HansEATica peaks võimaldama maitseelamusi Lätist Eestisse ja edasigi.

Nüüd oli ettevõtmine omadega niikaugele jõudnud, et esimesele tuurile kutsuti Läti ja Eesti toiduajakirjanikud. Eestist tulid toidupakkujatega tutvuma Ene Ojaveski ajakirjast Köök, Siiri Kirikal Oma Maitsest, Pille Enden Kodukirjast, Ragne Värk Naistelehest ja Ülle Jukk ajakirjast Tiiu. Lätist Evija Hauka, Ilze Pētersone, Kārlis Buškevics ja Linda Rutule.

Võimalus ühiselt turundada

„Mul on hea meel, et toidukirjutajad näevad meie väga lahedaid tegijaid just nii-öelda seestpoolt. Õhtul olid küll emotsioonid laes,“ ütles Ülle Jukk ringsõidu esimest päeva Otepääl lõpetades.

„Liivimaa Maitsete eesmärk on edendada toiduturismi, pakkuda võimalust toidutootjaid külastada, samuti promoda rohkem kohaliku toidu ja kohaliku toidupärandi söögikohtades kasutamist. Ja seepärast tuleb ka ettevõtteid ennast koolitada eeskätt turunduse teemadel. Sellega haakuvad omakorda teised teemad, näiteks tootearendus, menüü sobitamine, toidufoto, piirkonna toiduajaloo tundmine jms. Ühine reklaam on vahend, kuidas piirkonda ühiselt turundada,“ selgitas toiduajakirjank ja toiduettevõtluse edendaja Ülle Jukk.

Ühisturunduse heaks näiteks on reisijat abistav internetilehekülg Liivimaa Maitsed, mis aitab huvilisel panna endale kokku põneva marsruudi maitsva toidu nautimise eesmärgil, või leida endale mõnusad einestamiskohad muude vaatamisväärsustega tutvumise vahele.

„Suurem osa koolitustest on juba toimunud. Need on olnud kas piirkondlike, temaatiliste või Eesti-Läti ühiste seminaridena,“ selgitas Ülle Jukk. „Samuti on Eesti ettevõtjad käinud õppereisidel Lätis ja vastupidi.

Aga tegevus ei toimu mitte ainult internetis ja ettevõtjate koolitustena. „Liivimaa Maitsed osaleb ühise stendiga toidufestivalidel ja laatadel. Eelmisel aastal oli meie telk Paunvere laadal. Tänavu tuleb ka, tutvustades just Taste HansEATica piirkonda jäävaid ettevõtteid ja nende tooteid,“ rääkis Jukk.

Meemeistrite erakordsed maitsed

Ajakirjanikele Minu Liivimaa toidutee tutvustamist alustati Nõmaverest Põltsamaa lähedalt, osaühingu Meemeistrid tootmishoonest. Meemeistrid on mesindusettevõte, mille mesi on kogutud just Põltsamaa ümbrusest. Liivimaa Toidutee kaudu tutvustavad nad huvilistele mesindust. Saab maitsta ning kaasa osta mett ja erinevate maitsetega meesegusid, kuhu lisatakse külmkuivatatud marju. Nagu väiketootjate puhul ikka, tuleb küllaminek enne kokku leppida.

Ilze Pētersone väljaandest Mājas viesis, rääkis Vooremaale, et peab meest väga lugu ja on veendunud Läti mesinduse väga kõrges tasemes. „Niisuguseid meesegusid pole ma varem saanud,“ ütles ta Meemeistrite maitsemee kohta, pidades uusi maitseid erakordselt põnevateks. Võõrustaja ja ettevõtte üks omanikke Raul Terep rääkis, et Liivimaa Maitsed on olnud põnev ettevõtmine, ning kuigi nemad müüvad oma mett nii Tallinna kaubamaja toiduosakonnas kui ka Tartu taluturul Lõunakeskuses on nad kokkuleppel huvitatud ka väikeste gruppide võõrustamisest.

Liivimaa Maitsed Jõgevamaal:

Meemeistrid OÜ, Leivapuu OÜ, Restoran Ankur, Teearu Talu. Avinurme Puiduait, Õuna Puhketalu, OleMari Talu, Veski Külalistemaja, Pruulikoda Juhus, Juulamõisa pärimuskohvik

ANDRA KIRNA

 

https://www.vooremaa.ee/liivimaa-maitsete-retk-algas-jogevamaalt/ 

Eelmine luguPõllumeestele lisamakseteks vajaliku 10 miljoni leidmine riigieelarvesse jätkuvalt päevakorral
Järgmine luguLiivimaa toiduteel sai taaskord tõdeda sarnasusi oma lõunanaabritega