Rukkileib ja Eesti juust meeldivad prantslastele

Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda, Eesti Leivaliit ja Eesti Piimaliit osalesid möödunud nädalalõpul Euroopa toidukultuuride festivalil Strasbourgis Prantsusmaal.

9.-18. juulini toimus Strasbourgis järjekorras II kultuuride ja maitsete festival, mis keskendus Euroopa kultuurilisele mitmekesisusele. Sümpoosioni peateema oli kulinaariakultuuri jätkusuutlikkus. Messi külalisteks kutsuti Itaalia piirkonnad Piemonte, Sitsiilia, Sardiinia, Trentino-Alto Adige; Poola piirkond Sileesia; Hispaania piirkond Galiitsia ning riikidest Kreeka, Norra, Horvaatia, Belgia ja Eesti.
Messi organiseerib spetsiaalne korralduskomitee, kuhu kuuluvad esindajad kohalikest valitsustest ja toidu- ning kulinaariasektorist. Festivali toimumist toetavad linna-, valla-, piirkonna- ja keskvalitsus, samuti Euroopa Komisjon ja Euroopa Nõukogu, lisaks kümned erafirmad.

Eesti osales Põllumajandus-Kaubanduskoja poolt korraldatud stendiga, kus pakuti eesti toitu järgmistelt ettevõtetelt: Piimandusühistu E-Piim – eesti juust ja lepasuitsujuust, Taarapõllu Talu marjakrõpsud ning 24-st nimetusest koosnev leivavalik Leivaliidu liikmesettevõtetelt. Lisaks pakuti ka linasest materjalist köögitekstiili ning kadakapuust -tarvikuid. Ohtralt jaotati teabematerjali Eesti kui turismimaa ja ka piima- ning leivatoodete kohta koos huvitavate toiduretseptidega. Osalemist Euroopa toidu kultuuride festivalil toetas põllumajandusministeerium.

Strasbourg on tuntud mitmete Euroopa Liidu institutsioonide (Euroopa Nõukogu, Euroopa Kohus, Euroopa Parlament) asukohalinnana. Linn on seadnud endale eesmärgiks pretendeerida ka Euroopa kulinaariapealinna staatusele. Head eeldused selleks loob kahe suure köögi (prantsuse ja saksa) ajalooline kokkupuutekoht.

Euroopa toidufestivali eelüritus korraldati 2008. aastal, kui lisaks esinduslikule kulinaaria-alasele konverentsile toimus ka eripäraste toodete esitlus tänavamessina. Külastajate arv ulatus toona 35 tuhandeni. 2009. aastal oli tänavamess laienenud juba mitmele väljakule Strasbourg’i vanalinnas, osavõtvate maade ring oli tõusnud üle 10 ja erikülalise staatus oli Rumeenial (osales 65 restorani, festival kestis 10 päeva).

Nagu eelmiselgi aastal, oli tänavu kavas köögi ja toiduga seotud (tarbe)kunsti näitus (eelmisel aastal üle 2000 külastaja).

Festivali saatis ka meeleolukas muusika – ja folklooriprogramm. Festivali väga mitmekesine külastajaskond (esindatud olid vist küll kõik 27 EL liikmesriiki ning lisaks külalisi Venemaalt, Ukrainast, Moldovast) tundis siirast rõõmu võimaluse üle maitsta Eesti toitu ning uurida lähemalt elu-olu kohta kaugel Põhjamaal. Prantsusmaadki hõlmav kuumalaine sundis küll keskpäeval siestat pidama, kuid teisalt tõi soe ilm toidu maitse paremini esile: külastajad kiitsid Eesti juustu mahedat maitset ja meeldivat konsistentsi ning marjakrõpsude uudset ideed ja ehedat naturaalset maitset. Rukkileib, mida sealkandis küll igapäevaselt ei sööda, pakkus tervislikku vaheldust ning suurt äratundmisrõõmu neile, kes Eestiga juba lähemalt tuttavad. Soovijaile pakuti võileibu maitsta ja kes maitses, ostis leiva ka koju kaasa. Eesti stendi külastas festivali peakorraldaja koos kohaliku telejaama esindajatega ja tehti ka põhjalik intervjuu stendil pakutava toidu ja Eesti toidukultuuri kohta.

Meie stendi heale toimimisele pani õla alla Eesti esindus Strasbourgis, kelle abi ja nõu meile kahtlematult publikut ja sõpru juurde võitis. Suur tänu Anne Kõrbile ja väsimatutele abilistele Marika Kadakale ja Gilles Staebler´ile, kes kohalikke olusid tundes oskasid väga edukalt meie toitu pakkuda Eesti kaupade Strasbourgi jõudmise eest hoolitses OÜ Upex LS.

Kokkuvõttes on Strasbourg päris huvitav turg toidutoodetele, kuna seal on mitmekesine elanikkond ja suur huvi kulinaaria vastu. Festivalil tasub pakkuda pigem uut maitseelamust kui lihtsalt toodet ning seda kaunilt serveerida. Huvi oleks kindlasti ka Eesti vorstide, alkoholi ja mee vastu. Igatahes küsiti korduvalt, kas me järgmisel aastal jälle tuleme.

 

Eelmine luguRukkileib ja Eesti juust meeldivad prantslastele
Järgmine luguPõud Venemaal kergitab teravilja hinda