Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda ja Eesti Tõuloomakasvatajate Liit kutsuvad eestimaalasi üles veetma mõnus nädalalõpp Pärnus. 8.-9. juunini Pärnu vallikraavi aasal toimuval Hea Toidu Festivalil Grillfest on võimalik EPKK lihafestivali telgis maitsta ja tundma õppida kvaliteetset veise-, lamba- ja sealiha.
Statistikaameti andmetel tarbisid Eesti elanikud 2010. aastal inimese kohta 70,1 kg liha, millest 31,6 kg moodustas sealiha, 11,4 kg veiseliha ja vaid 0,5 kg lambaliha. Liha tarbimine on võrreldes 2008. aastaga mõnevõrra vähenenud. 2008. aastal tarbiti Eestis inimese kohta 75,6 kg liha, millest 37,4 kg oli sealiha ja 13,8 kg veiseliha. Lambaliha tarbimine on püsinud stabiilselt väga madalal tasemel.
Viimastel aastatel on nii lihaveise- kui lambakasvatus Eestis jõudsalt arenenud, kuid tarbimise numbrid on kahjuks jäänud tagasihoidlikuks. Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja ja Eesti Tõuloomakasvatajate Liidu koostöös läbiviidava lihafestivali eesmärgiks on tõsta tarbijate teadlikkust lihast ja anda nõuandeid liha valmistamiseks. Selleks on möödunud aastatel koostatud kokaraamatud „Lihaveis“ ja „Lambaliha meie toidulaual“ (mis on mõlemad elektrooniliselt kättesaadavad www.epkk.ee) ning tänavu valmib samast seeriast ka sealiha käsitlev raamat.
Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda ja Eesti Põllumeeste Keskliit kutsuvad lisaks kõiki Grillfesti külastajaid läbi astuma lihafestivali telgist, et anda oma toetusallkiri meie põllumeeste eurotoetuste võrdsustamiseks Euroopa Liidu keskmisele tasemele. Allkiri aitab toidutootjatel pakkuda ka tulevikus mitmekesist ja mõistliku hinnaga Eesti päritolu liha!
Grillfesti raames toimub ka MTÜ Liivimaa Lihaveis eestvedamisel kokkade võistlusSuperchef, mille käigus selgitatakse välja parim kokk. Esmakordselt Eestis toimuv mänglev kokkade võistlus Superchef viiakse läbi MTÜ Liivimaa Lihaveis ja Eesti Kulinaaria Instituudi koostöös.
Võistluse Superchef käigus tuleb meeskondadel, mida juhivad Tartu restoranide ja Pärnu restorani kahel päeval pakkuda kolmest roast koosnevat menüüd. Menüü sisaldab eelrooga, pearooga ja magustoitu. Pearoog tuleb valmistada rohumaa lihaveise eri tükkidest. Kokkade tööd hindab žürii eesotsas Eesti Kulinaaria Instituudi akadeemikutega.
Hea Toidu Festival Grillfest toimub reedest laupäevani, 8. ja 9. juunil, kell 11-23 Pärnus, Vallikääru aasal. Sissepääs on kõikidele tasuta. Festivali korraldaja on MTÜ Toidukultuuri eest koostöös Pärnu Linnavalitsuse ja korralduspartneritega. Festivali info ja ajakava:www.grillfest.ee.