Kolmapäeval, 21. mail toimus Estonia teatri Valges saalis Eesti tuntuima toidumärgise – Pääsukesemärgi – 25. juubeli pidulik vastuvõtt, kus tähistati veerandsada aastat kodumaise toidu esiletõstmist ning tunnustati 19 toodet ja nende tootjaid, kellele anti üle õigus kanda Pääsukesemärki.
Pidulikul sündmusel toodi esile Eesti toidukultuuri väärtused, kohaliku tooraine olulisus ning inimeste panus, kes seisavad kodumaise ja kvaliteetse toidutootmise eest. Sõnavõttudega esinesid Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja nõukogu esimees Sivar Irval, Pääsukesemärgi loomise juures olnud Ester Tuiksoo, Regionaal- ja Põllumajandusministeeriumi asekantsler Madis Pärtel, Riigikogu maaelukomisjoni esimees Urmas Kruuse ning EPKK toiduvaldkonna juht Meeli Lindsaar.
Õhtule andsid piduliku meeleolu Eleryn Tiit trio muusikalised etteasted ja baleriinide esinemine. Eriliseks tegi sündmuse ka peakokk Alo Stamm, kes valmistas vaid tänaseks õhtuks ainult Pääsukesemärki kandvatest toodetest hõrgu suupistemenüü ning grillis esmakordselt ajaloos külalistele õhtusöögi Estonia teatri katusel.
Urmas Kruuse: “Pääsukesemärk on ehe Eesti lugu”
„Pääsukesemärk on puhas ja ehe Eesti asi – see sümboliseerib meie puhast loodust ja kvaliteetset kodumaist toitu,“ ütles Riigikogu maaelukomisjoni esimees Urmas Kruuse. „Ise eelistan alati Eesti toorainest valmistatud toitu – olgu selleks liha või piimatooted. On märkimisväärne, et ettevõtjad on seda märki arendanud vabatahtlikult, ilma riigi sekkumiseta, ning loonud sellest ühe usaldusväärseima ja tuntuma kvaliteedimärgise Eestis. See on suurepärane näide, kuidas koostöös on võimalik jõuda väga kaugele – just nii kõrgele nagu meie Pääsukesemärk.“
19 uut toodet kannavad nüüd Pääsukesemärki
Pääsukesemärgi 25. juubeliõhtul anti pidulikult üle märgikandmise õigused 19 tootele seitsmelt Eesti ettevõttelt. Kuigi osa toodetest pälvis märgi juba 2024. aasta detsembris ja teised 2025. aasta mais, sai kogu valik oma tunnustuse kätte just juubelipeol Estonia teatri Valges saalis. Märgikandjateks kinnitati järgmised tooted:
- Atria Eesti AS (Maks&Moorits): Delikatess seahakkliha, sea- ja veisehakkliha, sealiharibad, seavälisfilee kuubikud;
- Farmi Piimatööstus AS: Klassikaline kodujuust 2%;
- Rõngu Pagar AS: Juustusnäkk, Mokakänd, Sügislill;
- Tohi Distillery OÜ: Tohi Cloudberry Mist Gin, Tohi Navy Strength Gin, Tohi London Dry Gin, Tohi Aronia Infused Gin;
- Frank Kutter OÜ: Hakkliha tailihast, kodune hakkliha, sea hakkliha;
- Kalamajakas OÜ: Säina Jäss marineeritud punase peedi, vürtside ja sibulaga; Säina Jass marineeritud tilli, vürtside ja sibulaga;
- Peninuki Distillery OÜ: Peninuki Forest Gin, Peninuki Raspberry Gin.
Lapsed kujundasid Eesti toidu tulevikku – 358 osalejat joonistusvõistlusel
Juubelipidustuste osana tunnustati ka andekaid noori kunstnikke, kes osalesid EPKK joonistusvõistlusel “Minu lemmik Eesti toit”, kuhu laekus 358 tööd üle Eesti. Ülesandeks oli kujutada oma lemmikut Eesti toitu ning uurida, millistel toodetel on märgatud Pääsukesemärki.
Võitjaks kuulutati Johannes Omel (Põlva Kooli Ahja maja 1. klass), kelle loov ja teemakohane joonistus lehmapildist võlus žüriid oma selguse ja sisukusega.
Rahvalemmikuks sai Britt Päll (Jõgeva Põhikool), kelle joonistus kodusest hommikusöögist – pudrukausist ja piimaklaasist – puudutas vaatajaid siiruse ja ehtsusega.
Mõlema võitja klassidele kingiti ekskursioonid Valio Eesti tootmisüksustesse – Põlva kooli lapsed sõidavad Võru juustutööstusesse ning Jõgeva kooli 1.klass külastab Laeva meiereid. Auhinnad andis üle Valio Eesti sisekommunikatsioonijuht Merian Siimer.
EPKK: Pääsukesemärk jääb Eesti toidutootmise kvaliteedisümboliks
Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja juhatuse esinaine Kerli Ats sõnul on Pääsukesemärk läbi 25 aasta aidanud tarbijatel teha teadlikke valikuid: “Pääsukesemärk ei räägi ainult päritolust – see räägib meie inimestest, meie toidust ja meie usaldusest Eesti maa ja töö vastu. Täname kõiki tootjaid ja toetajaid, kes on olnud selle kvaliteedisüsteemi osa. See on meie kõigi ühine lugu.”
Pääsukesemärk on kaitstud kaubamärk, mida kannab täna 288 toodet ja mille kvaliteeti kontrollitakse sõltumatult nii sensoorse hindamise kui pisteliste kontrollide kaudu. Hindamine toimub koostöös Toidu- ja Fermentatsioonitehnoloogia Arenduskeskuse (TFTAK) teadlastega.
Fotod: Kalev Lilleorg
Kogu galerii on leitav: Paasuke25