Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda (EPKK) peab äärmiselt oluliseks Pääsukesemärgi ja sellega kaasnevate kvaliteedistandardite usaldusväärsust. Pääsukesemärk antakse tootele, mille põhitooraine pärineb Eestist ja mis on valmistatud Eestis. Märgi omistamisel järgitakse sensoorse hindamise ja rangete standardite alusel kehtestatud protseduure, sealhulgas märgi saanud toodetele teostatakse regulaarselt järelkontrolle.
EPKK tegeleb praegu aktiivselt juhtumiga, kus on esitatud kahtlus ühe Pääsukesemärki kandva mee autentsuses. Antud mesi sai Pääsukesemärgi 2021. aastal vastavalt tol ajal kehtinud nõuetele. Samas tuleb tõdeda, et konkreetse toote järelkontroll pole seni toimunud. Täna, 12. detsembril, on EPKK esindajad Tartu Celvia laboris kohapeal, et arutada tekkinud olukorda ning viia läbi vajalikud järelkontrollid. Meie eesmärk on koostöös laboriga analüüsida toote vastavust kvaliteedistandarditele ning võtta selge seisukoht.
Eesti meetootjad on aastaid pidanud võitlust meevõltsingutega, mis on oluliselt kahjustanud nende konkurentsivõimet. Odavad meelaadsed tooted, mida müüakse mee nimetuse all, eksitavad tarbijaid ning moonutavad arusaama mee tegelikust väärtusest.Tartu teadlaste loodud DNA-test on märkimisväärne läbimurre, mis aitab tõhusalt tuvastada mee võimalikke võltsinguid ja tagada toodete kvaliteedi. EPKK hindab kõrgelt uuenduslike lahenduste kasutuselevõttu ning teeb aktiivset koostööd teadusasutuste ja laboritega, et suurendada tarbijate kindlust Eesti toidutootjate vastu ning tagada Pääsukesemärgi toodetele veelgi usaldusväärsem kvaliteedigarantii.
EPKK toiduvaldkonna juht Meeli Lindsaare sõnul on tähtis, et Pääsukesemärki kandvad tooted vastaksid kõrgeimatele kvaliteedistandarditele ja tarbijad ei satuks eksituse ega pettuste ohvriks. “Mesi on looduslik aine, mis vastab selgelt määratletud omadustele. Kui toode ei ole puhas mesi, ei tohi seda turustada mee nimetuse all. Sellised rikkumised vähendavad tarbija usaldust ning kahjustavad Pääsukesemärgi mainet, mistõttu tuleb rikkumistele reageerida kiiresti ja otsustavalt. Oleme alustanud koostööd Tartu Celvia laboriga, et DNA-testi rakendamine muutuks mee kvaliteedi hindamise standardiks. Kuigi analüüs ei ole Eesti PTA või ELi EFSA poolt veel kinnitatud, siis meie usaldame teadlaste välja töötatud uuenduslikke meetmeid ja edaspidi saavad Pääsukesemärgi üksnes need meetooted, mis on läbinud vajalikud testid, tagades nii toodete autentsuse kui ka läbipaistvuse,” rõhutas Lindsaar.
EPKK tuletab meelde, et juhul kui selgub, et Pääsukesemärgi taotlenud ettevõtja on lepingut rikkunud, võidakse leping erakorraliselt lõpetada. Sellisel juhul kaotab tootja õiguse Pääsukesemärgi kasutamiseks ning on kohustatud märgi kasutamise viivitamatult lõpetama.
EPKK jätkab tööd Pääsukesemärgi usaldusväärsuse ja kvaliteedi tagamiseks, et Eesti toit vastaks kõrgeimatele standarditele ning tarbijad võiksid seda usaldada.