Leopoldipallid, vikerkaareleib ja hapukapsakrõpsud said pääsukesemärgi

26.-28. aprillini Eesti Põllumajandus-Kaubanduskojas toimunud toidutoodete hindamise tulemusel sai 30 uut toodet Tunnustatud Eesti Maitse päritolu- ja kvaliteedimärgi ning 7 toodet Tunnustatud Maitse kvaliteedimärgi. Eesti 19 toidutootja tunnustatud toodete hulgas on mitmeid põnevaid leide. Olgu nimetatud kasvõi Leopoldipallid, vikerkaareleib, hapukapsakrõpsud, arooniakama, maapirnisnäkid või kuldjuure naps.

„Hindame toidutoodete kvaliteeti juba ligi kakskümmend aastat. Kogenud toidukvaliteediekspertide arvamus on kasulik nii tootjatele kui tarbijatele. Tootjad saavad hindamise tulemusena põhjaliku ja sõltumatu tagasiside oma toodete omaduste ja maitse kohta, mis aitab Eesti toidu kvaliteeti hoida ja tõsta. Tarbijatel on kvaliteedimärkide järgi poelettidelt kergem üles leida ekspertide poolt hinnatud ja püsivalt kõrge kvaliteediga Eesti tooteid,“ selgitas Põllumajandus-Kaubanduskoja juhataja Roomet Sõrmus.

 

„Pääsukesemärgi abil saavad tarbijad väärtuslikku infot, et lisaks toote kõrgele kvaliteedile on selle valmistamisel kasutatud põhitooraine kodumaist päritolu. Eesti toorainest valmistatud toit on kõige värskem, harjumuspärasem ja usaldusväärsem. Kodumaisest toorainest valmistatud toidu eelistamine annab tööd meie oma põllumeestele,“ lisas Sõrmus.

 

Toidukvaliteedi eksperdid hindasid märgi kandmise õigust taotlevaid tooteid pimetestil kuues tooterühmas. Märgi kandmise õiguse saab nii laboratoorse kui sensoorse hindamise edukalt läbinud toode. Toodete sensoorsel hindamisel on põhirõhk maitsel, lisaks maitsele hindavad eksperdid ka toodete välimust, konsistentsi ja lõhna.
Lisaks uute toodete hindamisele kontrollisid toidueksperdid juba varasemast märki kandva 28 toote kvaliteeti, mille käigus tuvastati vaid kahel tootel puudused, mis tuleb ettevõtetel kõrvaldada, vastasel korral tooted kvaliteedimärki enam kanda ei tohi.

 

Eelmisel aastal avaldatud TNS EMORi uuringu kohaselt on pääsukesemärk Eesti tuntuim toidumärgis, mida teab 87% Eesti tarbijatest. Toote kõrgele kvaliteedile ja kodumaisele päritolule viitav Tunnustatud Eesti Maitse märk antakse tootele, mille põhitooraine on 100% eestimaine ning mis läbib edukalt laboratoorse ja sensoorse hindamise. Pääsukesemärki kandvate toodete valmistamiseks kasutatud tooraine päritolu kontrollitakse jooksvalt ka ettevõtetes kohapeal.

 

Toote kõrgele kvaliteedile viitav Tunnustatud Maitse märk antakse Euroopa Liidus toodetud tootele, mis läbib edukalt laboratoorse ja sensoorse hindamise. Toote valmistamisel kasutatud tooraine päritolu ristikumärgi puhul ei kontrollita.

 

Tunnustatud Eesti Maitse ja Tunnustatud Maitse kvaliteedimärkidega toodetega saab tutvuda veebilehel: https://epkk.ee/toidumargid/margiga-toodete-nimekiri/

 

Lisainfo: EPKK avalike suhete juht Malle Lind, tel 600 9349, e-post: malle@epkk.ee

 

Pääsuke jpg

 

 

 

 

  1. aasta aprillis Tunnustatud Eesti Maitse päritolu- ja kvaliteedimärgi saanud tooted

Tarplani Kaubanduse OÜ
Kodutunde majonees
Majoneesi-ketšupikaste

Osvald Teenused OÜ
Hapukapsad
Kartulipuder
Mulgikapsad
Mulgipuder

Ööbiku ürditalu
Kuivatatud vikerkaareleib
Kuivatatud vikerkaareleib vürtsikas
Naturaalsed maapirnisnäkid
Naturaalsed porgandisnäkid

Return OÜ
Koduselt kuivatatud õunad
Kuusevõrsed
Teekummeli õisikud

Mulgi Krõpsud OÜ
Hapukapsakrõpsud

Estonian Spirit OÜ
Kuldjuure maitseviin
Pipra maitseviin, mahe

Esko Talu OÜ
Mustika-jogurtijäätis

Saidafarm OÜ
Kohupiimakreem mustsõstramoosiga

Rõngu Pagarid OÜ
Leopoldipallid

Cristella VT OÜ
Kräsupea
Pohla-kamakook
Singi-juustupirukas
Viineripirukas

Nisuvaba OÜ
Arooniakama

Eesti Leivatööstus OÜ
Meie Eesti peenleib
Meie Eesti teraleib

Tartu Mill AS
Rukkikama

DGM Shipping AS
Koduselt praetud räimerümbad

Estfish AS
Ahvenafilee

Linnamäe Lihatööstus AS
Metsseasink

 

TM_ja_uus-TEM_logod_cmyk-thumbnail

 

 

 

 

2016. aasta aprillis Tunnustatud Maitse kvaliteedimärgi saanud tooted

Germund Hulgi OÜ
Premium pistaatsiapähklid
Premium pähklisegud

Arke Lihatööstus AS
Broileri rinnasink

Uvic AS
Hinkaal
Tõeline sardell rohke veiselihaga
Veiselihasült
Praetud klassikaline tšeburek

Eelmine luguEesti Põllumajandus-Kaubanduskoda sai uue põhikirja
Järgmine luguEesti sigade ja piimalehmade arvu langus jätkus