Raadamisvabade toodete määruse rakendamine võidakse aastaks edasi lükata

Euroopa Komisjon tegi eile, 2. oktoobril 2024 ettepaneku pikendada raadamisvabade toodete määruse rakendamise tähtaega 12 kuu võrra, et anda asjaomastele osapooltele lisaaega rakendamise nõuetekohaseks ettevalmistamiseks. Ettepaneku peavad heaks kiitma Euroopa Parlament ja nõukogu.

Komisjon avaldas eile ka täiendavad juhenddokumendid ja tugevama rahvusvahelise koostöö raamistiku, et toetada ülemaailmseid sidusrühmi, liikmesriike ja kolmandaid riike ELi raadamismääruse rakendamise ettevalmistamisel. Võttes arvesse rahvusvahelistelt partneritelt saadud tagasisidet ettevalmistuste seisu kohta, teeb komisjon ka ettepaneku anda asjaomastele pooltele ettevalmistusteks lisaaega. Kui Euroopa Parlament ja nõukogu selle heaks kiidavad, kohaldatakse seda õigust suurettevõtjate suhtes 30. detsembril 2025 ning mikro- ja väikeettevõtjate suhtes 30. juunil 2026. Kuna kõik rakendusvahendid on tehniliselt valmis, võib 12 lisakuud kasutada järkjärgulise kasutuselevõtu perioodina, et tagada nõuetekohane ja tõhus rakendamine.

Eile esitatud suuniste eesmärk on anda äriühingutele ja täitevasutustele täiendavat selgust, et hõlbustada eeskirjade kohaldamist. Samal ajal tunnistab komisjon, et kolm kuud enne kavandatud rakendamiskuupäeva on mitu ülemaailmset partnerit korduvalt väljendanud muret oma valmisoleku olukorra pärast, viimati ÜRO Peaassamblee nädalal New Yorgis. Lisaks on ettevalmistuste seis Euroopa sidusrühmade seas ebaühtlane. Kuigi paljud eeldavad, et tänu intensiivsetele ettevalmistustele ollakse õigel ajal valmis, on teised väljendanud muret. Pikendamisettepanek ei sea mingil viisil kahtluse alla ELi kaasseadusandjate poolt kokku lepitud õigusaktide eesmärke ega sisu.

ELi põllumajandus- ja metsandusorganisatsioonid ootavad edasist lihtsustamist.

Copa-Cogeca hinnangul on rakendamise aastane edasilükkamine hea uudis. Nüüd tuleb vastavaldatud suuniseid ja rakendusakte põhjalikult analüüsida, et tagada määruse rakendamise edasine ja oluline lihtsustamine, saada vastused seni vastamata küsimustele ning vältida turutõrkeid.

Loe lähemalt siit: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/et/ip_24_5009

 

 

Eelmine luguEPA eri