Usbeki farmerid Eestis: Inspireerivad kogemused ja uued ärivõimalused

Mai kuus toimunud Usbekistani suurfarmerite ja tõuloomade edasimüüjate visiit Eestisse kujunes äärmiselt edukaks. Külalised said põhjaliku ülevaate Eesti tõuveisekasvatusest, sõlmisid olulisi kokkuleppeid ning ammutasid inspiratsiooni oma riigi põllumajanduse edendamiseks.

Usbekis tõuloomade importi korraldava ühe ettevõtte esindaja Alisher Saidovi sõnul tuli tema taas Eestisse ennekõike heade ja sõbralike suhete pärast. „Head suhted on säilinud juba Nõukogude ajast, mil minu isa käis Eestist tõuloomi hankimas.“

Eesti Tõuloomakasvatuse Ühistu (ETKÜ) osalemine 2023. aasta Taškendi põllumajandusmessil andis tõuke uuteks kontaktideks. Kaks kuud pärast messi sõlmiti esimene tõumullikate tellimus. „Hea koostöö tõuaretuse ja elusloomade ekspordi vallas Usbekistaniga on Eesti karjakasvatajate jaoks väga oluline. Sealne turg on suur, riigis elab üle 37 miljoni inimese ning Eesti tõukarja  tuntakse Usbekis tõesti juba aastakümnete tagusest perioodist,“ kinnitas ETKÜ juhatuse esimehe Tanel-Taavi Bulitko.

Usbekkide poolt on eriti hinnatud holsteni- ja punast tõugu piimaveised. Ka lihaveiste osas on huvi kasvamas, eriti aberdiin-anguse tõu vastu. Lisaks oli külalistel soov saada enam kogemusi limusiini ja šarolee tõugude sobivuse kohta sealses kliimas.

“Eesti loomad on üldiselt probleemivabad ja seejuures väga hea piimatoodanguga. Keskmine väljalüps on praegu 28 liitrit päevas ja potentsiaali toodangu tõstmiseks on küllaga. Usbekistanis on see väga hea näitaja,” vahendas Saidov.

Külaliste jaoks oli meie jõudluskontrollisüsteemi arendamine koostöös riigiga muljetavaldav. „Väga oluline oli seemendusjaama labori külastus. Möödunud korral pühendasin end täielikult teie süsteemi toimimisele, struktuurist alates. Kõik käib vastavalt ELi reeglitele, mis on Usbeki poolt vaadates väga hariv. Iga kord on siin avastada uut,” rääkis Alisher Saidov.

Bulitko sõnul saab tänapäevane edukas elusloomade eksport toimida vaid siis, kui omavahel jagatakse kogemusi  ning partnerite vahel on pidev ja aktiivne suhtlemine.  „Eesti kõrge potentsiaaliga aretusveised vajavad muu kõrval ka väga head söödabaasi ja pidamistingimusi, mille headeks näideteks olid meie poolt tutvustatud ettevõtted,“ lisas Bulitko. 

Visiidi käigus näidati külalistele Eesti erinevais piirkondades asuvaid ettevõtteid nagu JK Otsa talu OÜ, FT Eesti OÜ, Kaiu LT OÜ, Pirgo Anguse OÜ ja Kaska-Luiga farmi. Kohtumisel ETKÜ esindajatega Keavas asuvas seemendusjaamas anti ülevaade Eesti tõuaretuse hetkeseisust ja perspektiividest.

Usbekistani farmerid kinnitasid, et nad said Eesti visiidilt väärtuslikke teadmisi ja ideid, mida saavad hakata kohe rakendama oma riigi põllumajanduse edendamiseks. Juba tehtigi plaane 2025.a toimuva praktilise koolituse programmi osas, sõlmiti uusi koostööleppeid ja laiendati ärivõimalusi.

Visiit toimus INTERREG Kesk-Läänemere programmi rahastatava projekti “Breed Expo 2” raames, mille eesmärgiks on koostöö ja ärivõimaluste edendamine Aserbaidžaani, Türgi ja Usbekistani turgudel.

Eelmine luguNiidutehnika demopäev tõi kokku üle 100 huvilise
Järgmine luguKojaga liitus Muuga PM osaühing