Noot: möödunud aasta jääb meelde ekstreemsustega

EPKK tänavune pühadekaart. Autor: U. Nemvalts

EPKK juhatuse esimees Ants Noot ütles selja taha jäänud aastale tagasi vaadates, et aasta oli päris keeruline ja täis üllatusi. „2024. aasta on uute ootuste ja lootustega oma uksed avanud, vaid koos tegutsedes oleme tugevamad kui enne,“ kinnitas ta.

Koja juht sõnas, et kindlasti jääb meile kõigile eelmisest aastast meelde erakordselt erakorralised ilmastikuolud. Hiliskevadised öökülmad, sellele järgnenud piirkonniti kuupikkune kuivaperiood ja siis kõigele lisaks saagikoristuse aegne vihmaperiood tegid tõsist peavalu enamusele põllumeestest. „Hea meel on tõdeda, et meie ettevõtjad suutsid nende muutlike oludega kokkuvõttes hästi kohaneda, olid innovaatilise mõttehoiakuga, õppisid teineteise kogemustest ja tegid kiireid otsuseid. See kõik võimaldas hooaja lõpuks minimaalselt vajalikku söödabaasi varuda ja kohati üsna keskmise teraviljasaagi koristada,“ tõdes Noot. „Kogemusi saime kõik üksjagu, lisaks põllumeestele ka ametkonnad ja meie enda koja töötajadki, mida suure tõenäosusega võib vaja minna tulevikuski,“ lisas ta.

Noot tõi välja, et lisaks ebasoodsatele ilmastikutingimustele seisid ettevõtjad silmitsi jätkuvalt kõrgete sisendite hindadega, heitlike energiahindadega ja survega tööjõukulude tõusuks, samal ajal kui piima- ja teravilja kokkuostuhinnad jäid selgelt 2022. aastale alla. „Tõsiasi on, et kergemaks ei teinud elu ka uue ÜPP strateegiakava rakendamine järjest keerulisemate toetusmeetmetega ja vähenenud otsetoetuste tasemetega. Siinjuures saame kindlasti teha kummarduse PRIA töötajatele, kes suutsid eelmise aasta pikisilmi oodatud otsetoetused siiski eelmise aasta numbri sees välja maksta – oli see ju kindlasti ka neile läbi aegade üks keerulisemaid aastaid. Vaatamata kõigele on meie ettevõtjad taaskord hästi hakkama saanud. See annab kinnitust, et aegade jooksul on saadud järjest targemaks ja kogenumaks, tehtud investeeringud on olnud mõistlikud ning headel aegadel on osatud ka reserve koguda,“ osutas Noot.

Koja juht lausus, et ka algav aasta tõotab tulla väljakutsete rohke. „Enam küsimusi tekitab ootuspäraselt kõik kliimapoliitika ja rohepöördega seonduv. Milline saab olema väljatöötatav Kliimaseadus või millised kliimaeesmärgid seatakse põllumajandus- ja toidusektorile ning maakasutusele? Põllumajandussektor ootab vastuseid, kas vastu võetavate seadustega kaasnevad täiendavad piirangud ja kohustused ja kas nähakse ette ka leevendusmeetmeid? Suure tõenäosusega saavad need küsimused algaval aastal vastuse,“ avaldas Noot. „Meie kõigi ühine soov on kindlasti see, et looduskaitselised ja kliimaeesmärgid oleksid mõistlikus tasakaalus sotsiaalmajanduslike ja toidujulgeoleku alaste eesmärkidega. Meie ettevõtjad on võtnud endale ülesandeks meie inimeste toidulaua kindlustamise omamaise tervisliku, maitsva ja väikese süsinikujalajäljega toiduga. Samal ajal säilitades elujõu maapiirkondades ja panustades meie kaunisse mitmekesisesse loodusesse. Ootame omalt poolt, et poliitikud ja ametkond võimaldavad meile võrdsed ja toetavad konkurentsitingimused meie naabritega ning Eestimaa inimesed jätkuvalt eelistaksid omamaised toiduaineid,“ kinnitas ta.

Noot ütles, et koja esimehena saab ta vaid kinnitada, et Põllumajandus-Kaubanduskoda annab enda poolt maksimumi nii oma liikmete, kui kogu Eesti põllumajanduse ja toidusektori ning metsandusvaldkonna huvide eest seismisel. „Loodan väga, et kõik koja liikmed meid jõukohaselt ka toetada saavad. Vaid üheskoos ühise eesmärgi nimel tegutsedes suudame olla edukad ja viia oma sõnum otsuste tegemisel osalevate inimesteni. Siinjuures tänan meie kõiki seniseid liikmeid, kes aastaid üheskoos ühiste eesmärkide nimel tegutsenud on. Väga hea meel on ka eelmisel aastal meiega liitunud ettevõtjate üle ja loodan väga, et alanud aasta toob meile lisaks palju edumeelseid, hakkajaid, Eestimaast ja eesti toidust hoolivaid ettevõtjaid ja inimesi. Mida rohkem meid on, seda tugevamad me oleme,“ ütles koja esimees. „Soovin teile kõigile palju kordaminekuid uuel alanud aastal, vastupidavust ja tarkust eesseisvate väljakutsetega toimetulekuks, väga head tervist ning rohkem rõõmu ja õnne kui kurbust ja meelehärmi! Head uut rahumeelset 2024. aastat!“

Eelmine luguKutseeksamid 2024. aasta veebruaris
Järgmine luguEesti tutvustab Grüne Wochel uudseid maitseid