Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda kutsub taas toidutööstusi taotlema oma toodetele kvaliteedimärke Tunnustatud Eesti Maitse (pääsukesemärk) ja Tunnustatud Maitse(ristikumärk). Pääsukesemärk antakse kõrge kvaliteediga tootele, mis on valmistatud Eestis kodumaisest põhitoorainest. Ristikumärk antakse kõrge kvaliteediga toodetele, mille valmistamiseks kasutatud põhitooraine ei pea olema kodumaine. Pääsukese- ja ristikumärk on erinevate uuringute põhjal Eesti tuntuimad ja mõjukamad kvaliteedimärgid. Põllumajandus-Kaubanduskoda on toidukvaliteedimärke välja andnud 1998. aastast alates.
Märgi taotlemiseks tuleb tootjal esitada avaldus, toote põhjalik kirjeldus (koostisained), füüsikalis-keemiliste ja mikrobioloogiliste laborianalüüside koopiad, pääsukesemärgi taotlemisel ka tooraine kodumaist päritolu tõendav dokumentatsioon. Märgi taotlemisdokumente ootame hiljemalt 27. septembriks 2013.
Toiduainete päritolu ja kvaliteedi hindamine toimub oktoobri alguses. Tooteid hindavad toiduainetööstuste, teadusasutuste ja -laborite erialaspetsialistidest koosnevad ekspertkomisjonid. Eksperdid on saanud hindamise läbiviimiseks EPKK poolt vastava koolituse. Hindamine toimub väljatöötatud kriteeriumide alusel, ekspertide isiklikud maitse-eelistused arvesse ei lähe. Objektiivsuse tagamiseks hindavad eksperdid tooteid anonüümselt, ilma et nad teaksid konkreetse toote valmistajat ja kaubamärki.
Ootame ettevõtteid oma toodetele kvaliteedimärke taotlema!
Kristi Varrik, Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja toidukvaliteedi spetsialist, tel 6009349, e-post: kristi@epkk.ee